Van uitzicht naar zichtlijn

Een tuin zou eigenlijk niet in één oogopslag te zien moeten zijn. In veel Nederlandse tuinen is dat wel het geval omdat veel tuiniers een groot lang vlak in het midden hebben met hogere beplanting als omlijsting daaromheen.

Het meest boeiend is als jouw kijkrichting wordt onderbroken door opgaande elementen of als je juist aan twee van die obstakels voorbij kunt kijken. Zo’n doorzicht noemen ze in de architectuur ook wel een zichtlijn. Veel architecten maken daar een halszaak van. Voor hen is een tuin pas een tuin met een paar mooie zichtlijnen.

We kunnen het daar wel mee eens zijn, maar bedenken daarbij dat veel tuinen gewoon te klein zijn en veelal niet grenzen aan een open landschap of dorpje in de verte. Neemt niet weg dat we de kijklijnen van binnenuit of vanaf het terras graag doorbreken met hogere borders, haagblokken of een begroeide pergola. Voldoende variatie tussen hoog en laag is sowieso al een vereiste voor het juiste tuingevoel. Het wordt beter door de hoogte van de buitenrand ook deels naar het binnenste van je tuin te laten springen.

Als je in de gelegenheid bent, moet je eens naar De Tuinen van Appeltern gaan, dan kunnen we je in de praktijk laten zien wat we bedoelen met uitzicht en zichtlijnen. In de weekenden lopen we graag met je mee.

van_uitzicht_naar_zichtlijn

Laat een reactie achter