Je achtertuin ontwerpen

Alles wat erbij komt kijken

Je achtertuin, een belangrijk gedeelte rondom jouw woning, waar je een thuis gevoel kunt creëren en je leefomgeving mee uit kunt breiden. De vele mogelijkheden op het gebied van indeling, trends, functie en meer, vragen om het doorhakken van knopen.

Ben je toe aan een vernieuwde, mooie achtertuin waarvan je echt kunt genieten?

Je achtertuin ontwerpen

Alles wat erbij komt kijken

Je achtertuin, een belangrijk gedeelte rondom jouw woning, waar je een thuis gevoel kunt creëren en je leefomgeving mee uit kunt breiden. De vele mogelijkheden op het gebied van indeling, trends, functie en meer, vragen om het doorhakken van knopen.

Ben je toe aan een vernieuwde, mooie achtertuin waarvan je echt kunt genieten?

Dutch Quality Gardens Beplantingsplan

Het begin

Begin bij het begin. Maak een plattegrond van jouw achtertuin.

Dutch Quality Gardens Beplantingsplan

Belangrijk

De belangrijkste aandachtspunten die je niet mag vergeten.

Dutch Quality Gardens Beplantingsplan (2)

Tuininspiratie

Klein, groot, met zwemvijver of waterelement. Bekijk hier onze tuininspiratie.

Dutch Quality Gardens Beplantingsplan (1)

Laten ontwerpen

Het ontwerpen van je achtertuin overlaten aan een specialist?

Begin bij het begin
Maak een plattegrond van je achtertuin

Wat is het doel van jouw tuin en wanneer voldoet hij aan al je wensen? Deze twee vragen zijn de belangrijkste vragen waar het ontwerp van iedere achtertuin mee begint. Zet dit voor jezelf op papier en schets aan de hand van je antwoorden een plattegrond op schaal van 1:100. Hierbij staat iedere centimeter op papier voor een meter aan tuin. Neem vaste elementen als ramen en deuren mee in je globale schets.

Wil jij graag een terras waar je vrienden en familie kunt ontvangen, een groot tuinhuis om tuinmaterialen op te slaan of een kindvriendelijke achtertuin waar jouw kinderen zich helemaal kunnen uitleven? Denk goed na over jouw wensen en houd hier alvast rekening mee om er zeker van te zijn dat jij straks de tuin hebt waar je nog jaren van geniet.

Genieten van de achtertuin die het beste
bij jouw wensen past?

Belangrijk bij je achtertuinontwerp

Geen tuin is gelijk en het ontwerpen van een achtertuin is geen abc’tje. Om jouw tuin volledig tot zijn recht te laten komen, houd je rekening met de volgende aandachtspunten:

Welke tuin past het beste bij jou?

Naast het bepalen van jouw wensen en het doel van je tuin, is het ook belangrijk om te bedenken welke sfeer jouw tuin mag uitademen. Door onderstaande vragen te beantwoorden, krijg jij een goed beeld van het gevoel dat achter jouw tuin moet zitten.

Stijl - Houd jij van een moderne, romantische of juist klassieke tuin? Welke vorm zie jij het liefst terug, hoekig of juist rond?

Kleuren - Bedenk welke kleuren jij het liefste terugziet in jouw tuin. Ga je voor een moderne combinatie van grijs, hout en groen? Zie jij liever een specifieke kleur uitgelicht in het ontwerp? Of geniet jij juist van een mix van kleuren?

Gevoel - Wanneer voel jij je het lekkerst in een tuin? Vind je ontspannen belangrijk of ben je juist graag bezig? Probeer te omschrijven wat jij voelt bij het ultieme tuingevoel.

Denk aan de stand van de zon

Een tuin op het zuiden - Je geniet de hele dag van het meeste zonlicht. Denk na over het creëren van schaduwplekken via hoge bomen of struiken. Zo voorkom je dat je tuin in de zomer te warm wordt om in te zitten.

Een tuin op het noorden - In deze tuin laat de zon zich beperkt zien. Geniet je van het dagelijkse zonlicht dat je tuin bereikt? Plaats jouw terras zo ver mogelijk achterin je tuin en voorkom dat hoge bomen of een tuinafscheiding de zonnestralen blokkeren.

Een tuin op het oosten - In deze tuin geniet jij in de ochtend van de opkomende zon. Gedurende de dag ontstaat er steeds meer schaduw. Geniet je op mooie dagen graag zo lang mogelijk van de zon? Houd er dan rekening mee dat hij aan de achterkant van je tuin het langst te zien zal zijn.

Een tuin op het westen - De zon laat zich pas in de loop van de ochtend zien. Zeker in de zomermaanden heb jij veel zonlicht in de tuin en kunnen de temperaturen hoog oplopen. Op meerdere plekken schaduwvorming te creëren is verstandig.

Een afscheiding rondom je achtertuin

Wil jij een afscheiding tussen jouw tuin en die van de buren of een openbaar terrein? Denk dan tijdens de ontwerpfase na over welke jouw voorkeur heeft: een harde of groene afscheiding?

Met een houten schutting of stenen muur lever je relatief weinig ruimte in, houd je ongewenste gasten weg en is er de mogelijkheid tot het plaatsen van klimplanten als begroeiing. Geef je de voorkeur aan een groene afscheiding door middel van planten of een heg? Houd er dan rekening mee dat je enig geduld nodig hebt bij het volledig dichtgroeien hiervan.

Houd rekening met de grondsoort

Zandgrond - Deze grondsoort is van nature wat losser en water zakt er relatief snel doorheen waardoor er weinig voedingstoffen opgenomen worden. Het zuurstofniveau voor beplanting in deze bodem optimaal.

Leemgrond - Leemgrond houdt, door een stevige structuur, vocht beter vast en voedingsstoffen worden beter opgenomen. Sproeien is alleen in droge periodes noodzakelijk.

Kleigrond - Planten en bomen komen in deze bodem het beste tot hun recht. In de zomer dient de bovenste laag geschoffeld te worden om het luchtig te houden en is sproeien in de droge periodes aan te raden.

Schenk aandacht aan een beplantingsplan

Een beplantingsplan vormt een belangrijk onderdeel van je tuinontwerp. In dit plan krijgt de beplanting in je tuin vorm en teken je dit tot in detail uit. Om het maximale uit iedere plant, boom en struik te halen, houd je binnen het beplantingsplan rekening met grondsoorten en de mate van zonlicht. Je dient binnen dit plan rekening te houden met de bloeitijd, groeiwijze, kleur, vorm en de hoogte van alle bloemen, bomen en planten.

Bepaal binnen dit plan de sfeer waar jij aan denkt en de mate van onderhoud. Denk hierbij onder andere aan de volgende kenmerken: weelderig, strak, sober, veel bloei, veel groen, mate van onderhoud, welke kleuren, gebruik je vaste planten of eenjarigen?

Verlichting voor je achtertuin

Met het plaatsen van verlichting kun je een tweetal doelen nastreven. Het creëren van sfeer en/of het dienen van een functie, zoals het verlichten van het wandelpad. Voor het creëren van sfeer plaats je één of meerdere spotjes om de bijzondere elementen in jouw tuin in het donker op een fraaie wijze uit te lichten.

Regel de bewatering en waterberging

Bewatering - In Nederland houdt de droogte in de zomer steeds langer aan. In deze periode is het belangrijk om jouw tuin te voorzien van het nodige water. Denk hier van te voren over na, zodat je goed voorbereid bent. Ga jij zelf je tuin besproeien, werken met een of meerdere losse sproeiers of met een automatisch systeem voor besproeiing? Voor alle opties zijn weer andere materialen en aansluitpunten nodig. Zijn deze punten er nog niet? Laat ze dan tijdig aanleggen in het proces naar jouw nieuwe achtertuin.

Waterberging - Het bergen van regenwater, om weer op een ander moment te gebruiken, kan op verschillende manieren. De een iets makkelijker te integreren binnen je tuin dan de ander. Denk bijvoorbeeld aan een regenton of vijver. Ben je geen fan van de regenton vanwege de ruimte die hij inneemt en hoe de ton eruitziet? Tegenwoordig zijn er design regenzuilen en tonnen die weinig tot geen ruimte innemen en er ook nog eens mooi uitzien.

Naast een ton of vijver kun je kiezen voor een ondergrondse waterbuffer door middel van infiltratiekratten. Met een (elektrische) pomp kun je het water weer naar boven pompen en gebruiken. Wil je deze manier van waterberging gaan gebruiken voor jou tuin? Begin hier dan mee voor jij aan de inrichting van jouw achtertuin begint.

Overweeg een onderhoudsvriendelijke achtertuin

Is het onderhouden van jouw tuin niet je grootste hobby of heb je er de tijd niet voor? Houd hier dan rekening mee in de ontwerpfase. Door te kiezen voor stevige en sterke planten, beperk je het benodigde onderhoud. Voorzie daarnaast borders van een gesloten beplanting, hiermee geef je het ontstaan van onkruid geen kans.

Ben jij al aan het bedenken welke afscheiding je gaat gebruiken op de erfgrens en gaat je voorkeur uit naar een groene afscheiding? Met ongeveer een snoeibeurt per jaar biedt de Hedera haag (klimop) de uitkomst.

Stel je budget vast

Stel voor jezelf een budget op dat jij gaat gebruiken voor je achtertuin. Je kunt hierbij een budget opstellen voor je gehele tuin of werken in posten. Denk hierbij aan een post voor beplanting, een post voor je terras (tegels, vlonders, etc.), een voor je tuinhuisje, eventueel een post voor de aanleg voor je tuin en meer.

Houd er rekening mee dat posten altijd iets boven of juist onder budget uit kunnen vallen. Beslis van te voren wat je hiermee doet om toch binnen je totale budget te blijven.

Vergunningen en regelgeving

Wie een tuin ontwerpt en aanlegt, heeft rekening te houden met de verschillende wetsvoorschriften. Zo kan het zijn dat je voor verharde constructies, losse bijgebouwen of het verhogen of verlagen van de grond een vergunning nodig hebt. Daarnaast zijn er regels voor het inplanten van bomen, deze moeten bijvoorbeeld op een bepaalde afstand van de erfgrens worden geplaatst.

Voor vergunningen en verdere regelgeving kun je het beste bij je eigen gemeente terecht. Per gemeente worden namelijk verschillende regels gehanteerd. Daarnaast kunnen de hoveniers van Dutch Quality Gardens jou adviseren over de verschillende regels en vergunningen.

Achtertuininspiratie

Voorbeelden en mogelijkheden

Zoveel wensen, zoveel mogelijkheden. Afhankelijk van jouw voorkeuren en de beschikbare ruimte valt een achtertuin op vele verschillende manieren vorm te geven. Met de onderstaande voorbeelden voorzien we je graag van de nodige tuininspiratie:

Je achtertuin laten ontwerpen

Wil jij graag de achtertuin die helemaal bij jouw wensen past, maar twijfel je over het perfecte ontwerp? Dan kan enige assistentie welkom zijn. Door het inschakelen van een specialist ontdek je alle mogelijkheden op het gebied van tuinontwerp.

Vind de hovenier die bij jou past en ervaar hoe jouw wensen en alle mogelijkheden samenkomen en leiden tot de tuin van jouw dromen.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.