Een beplantingsplan maken

voor fraai gevulde borders

Een beplantingsplan maken vormt een belangrijke handeling richting het creëren van een unieke tuin met een geheel eigen karakter. Het is een onmisbare stap voor iedereen die zijn of haar tuin graag van extra kleur voorziet en de totale sfeer graag naar een hoger niveau tilt. Waar plaats je in jouw tuin een border vol planten of bloemen en welke kleuren, vormen en grondsoorten worden hiervoor gebruikt?

Stuk voor stuk vragen die van een antwoord worden voorzien in een persoonlijk beplantingsplan.

Een beplantingsplan maken

voor fraai gevulde borders

Een beplantingsplan maken vormt een belangrijke handeling richting het creëren van een unieke tuin met een geheel eigen karakter. Het is een onmisbare stap voor iedereen die zijn of haar tuin graag van extra kleur voorziet en de totale sfeer graag naar een hoger niveau tilt. Waar plaats je in jouw tuin een border vol planten of bloemen en welke kleuren, vormen en grondsoorten worden hiervoor gebruikt?

Stuk voor stuk vragen die van een antwoord worden voorzien in een persoonlijk beplantingsplan.

Kleurrijke Beplanting Dutch Quality Gardens

Het begin

Begin bij het begin. Maak een plattegrond van jouw tuin en borders.

Dutch Quality Gardens Beplantingsplan

Belangrijk

De belangrijkste aandachtspunten die je niet mag vergeten.

Dutch Quality Gardens Beplantingsplan (2)

Tuininspiratie

Inspiratie, borders met diverse planten, bloemen en bomen.

Dutch Quality Gardens Beplantingsplan (1)

Laten ontwerpen

Het ontwerpen van je beplantingsplan overlaten aan een specialist?

Waar begin je bij het maken van een beplantingsplan?

Wanneer een beplantingsplan is afgerond beschik je over een overzicht van de te gebruiken plantsoorten in de juiste hoeveelheid. Zij vormen de basis voor de inplanting van een voor- of achtertuin. Het geeft een gedetailleerd overzicht van waar planten komen te staan, om gezamenlijk een mooi geheel te vormen.

Een goed beplantingsplan begint met duidelijkheid

Start met het op schaal uittekenen van compositieschetsen, in de vorm van alle op te vullen borders. Nummer alle borders binnen het beplantingsplan voor je per locatie uitschrijft welke planten en bloemen er onderdeel van uit mogen maken. Verdeel planten die in de winter hun groene kleur behouden en planten die bloeien in het seizoen eerlijk over de verschillende borders om gelijke piekmomenten te creëren. Voor een goede opvulling kun je uitgaan van ongeveer 5 tot 6 planten en bloemen per vierkante meter.

Denk na over het soort planten

In een goed beplantingsplan beschrijf je naast een schets van de toekomstige tuin, een lijst waarop alle benodigde planten in de juiste hoeveelheden terugkomen. Je kunt er een planning mee maken waarin je rekening houdt met de bloeiperiode, de kleur en de planthoogte.

Sommige planten hebben in het Nederlands dezelfde benaming. Door de Latijnse naam te gebruiken, voorkom je verwarring bij de aanschaf.

Genieten van die mooie borders die het beste
bij jouw wensen passen?

De belangrijkste punten voor je aan een beplantingsplan begint

Geen tuin is gelijk en het ontwikkelen van een beplantingsplan is geen abc’tje. Om jouw tuin volledig tot zijn recht te laten komen, houd je rekening met de volgende aandachtspunten:

Bepaal wat jij verwacht van de beplanting in jouw tuin

Bepaal de sfeer waar jij aan denkt en de mate van onderhoud. Denk hierbij onder andere aan de volgende kenmerken:

  • Weelderig;
  • Strak;
  • Sober;
  • Veel bloei;
  • Veel groen;
  • Mate van onderhoud;
  • Welke kleuren;
  • Gebruik je vaste planten of eenjarigen?
De aanwezige grondsoort in de tuin

Er zijn verschillende omstandigheden die ervoor zorgen of een plant wel of niet kan overleven in jouw tuin. De grond is er één van. Hoe snel neemt het water op en welke voedingsstoffen kunnen eruit worden gehaald? Zand laat in vergelijking met klei veel makkelijker water door. Een situatie waarin o.a. het Stekelnootje, de Ooievaarsbek en de Marjolein graag vertoeven. De Zeekool, Pioenrozen en Klokjesbloemen geven hun voorkeur weer aan het nestelen in kleigrond.

Door de juiste planten te combineren met de ideale grondsoort, geniet je het hele jaar door van een vruchtbare, kleurrijke tuin.

Het aantal zonuren dat iedere border ervaart

In de samenstelling van de tuin en het daarbij behorende beplantingsplan, speelt het aantal zonuren een grote rol. Het aantal zonuren dat een tuin ontvangt, hangt nauw samen met de ligging van de tuin, de plaatsing van de borders en elementen die de tuin van schaduw kunnen voorzien. Zo heeft een tuin die op het zuiden ligt aanzienlijk meer zonuren dan in een tuin die op het oosten ligt.

Kies je voor borders op een centrale positie in jouw tuin, dan is de kans op extra zonuren groot. Borders die in de hoeken van een tuin geplaatst zijn, ervaren eerder schaduwvorming van de omliggende afscheidingen.

Krijgt (een deel van) jouw tuin minder zon? Dan is het raadzaam de gekozen beplanting hierop aan te passen. Kies op deze locaties voor planten die zich juist prettig voelen in de schaduw, zoals o.a. de Mansoor, de Zenegroen en de Monnikskap.

De aanwezige zuurgraad

Gelijk aan dat elke plant een zuurgraad kent, is dat bij bodemsoorten ook zo. Deze worden ingedeeld in pH-waarden, met een neutrale pH-waarde die op 7 ligt. Bodems met waardes hierboven worden basisch genoemd en bodems met een lagere zuurwaarde staan bekend als zure bodems.

Kies voor planten die de zuurgraad van de bodem aankunnen om ze volledig tot hun recht te laten komen. Tijdens het uittekenen van elke border die je indeelt, kun je hier rekening mee houden.

Lage planten aan de voorkant

Plaats lage planten aan de voorkant van de borders om te voorkomen dat ze wegvallen achter hoger groeiende planten.

Houd rekening met de winter

Voorzie iedere border van wintergroene elementen die de tuin in de winter van kleur voorzien.

Creëer balans

Laat specifieke planten en kleuren in groepjes terugkeren om rust en balans te creëren.

Inspiratie voor een beplantingsplan

mogelijkheden en voorbeelden voor jouw ontwerp

De waslijst aan mogelijke plantencombinaties maakt de keuze er niet gemakkelijker op. Met de onderstaande voorbeelden voorzien we je graag van extra inspiratie voor kleurrijke borders:

Je beplantingsplan laten maken

Er komt bij het maken van een beplantingsplan het nodige kijken. Beschik je zelf niet over groene vingers en komt hulp als geroepen? Vind een hovenier die bij je past, geef je zorgen uit handen en kom samen tot het ideale tuinontwerp.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.