Je voortuin ontwerpen

Alles wat erbij komt kijken

De eerste indruk van jouw woning wordt voor een groot deel bepaald door de voortuin. De route naar de entree van jouw woning en misschien wel een of meerdere parkeerplaatsen staan daarbij centraal. Logisch dat je hier aandacht aan schenkt.

Staat een nieuwe voortuin bovenaan jouw wensenlijst? Maak er dan werk van, ontdek hoe je het ontwerpen van jouw voortuin aanpakt en welke zaken de aandacht verdienen in deze belangrijke fase.

Je voortuin ontwerpen

Alles wat erbij komt kijken

De eerste indruk van jouw woning wordt voor een groot deel bepaald door de voortuin. De route naar de entree van jouw woning en misschien wel een of meerdere parkeerplaatsen staan daarbij centraal. Logisch dat je hier aandacht aan schenkt.

Staat een nieuwe voortuin bovenaan jouw wensenlijst? Maak er dan werk van, ontdek hoe je het ontwerpen van jouw voortuin aanpakt en welke zaken de aandacht verdienen in deze belangrijke fase.

Dutch Quality Gardens Beplantingsplan

Het begin

Begin bij het begin. Maak een plattegrond van jouw voortuin.

Dutch Quality Gardens Beplantingsplan

Belangrijk

De belangrijkste aandachtspunten die je niet mag vergeten.

Dutch Quality Gardens Beplantingsplan (2)

Tuininspiratie

Klein, groot, met of zonder waterelement. Bekijk de inspiratie.

Dutch Quality Gardens Beplantingsplan (1)

Laten ontwerpen

Het ontwerpen van je voortuin overlaten aan een specialist?

Begin bij het begin
Maak een plattegrond van je voortuin

Wat zijn jouw wensen en wanneer voldoet je voortuin aan al je wensen? De antwoorden op deze vragen vormen de basis voor een ontwerp dat begint met een globale plattegrond. De schaal 1:100 is gebruikelijk waarbij iedere centimeter op papier staat voor 1 meter voortuin.

Houd tijdens het schetsen rekening met de positie van je ramen en deuren. Zodra deze schets op papier staat, kun je aan de slag met het invullen van de gewenste details.

Ga je voor een praktische indeling met parkeergelegenheid voor een of meerdere auto's, een voortuin waarmee je privacy creëert of heb je andere voortuin ideeën? Neem de tijd, denk tijdens het ontwerpen aan de onderstaande zaken en verzeker jezelf van jarenlang tuinplezier.

Genieten van de voortuin die het beste
bij jouw wensen past?

Belangrijk bij je voortuin ontwerp

Geen tuin is gelijk en het ontwerpen van een voortuin is geen abc’tje. Om jouw tuin volledig tot zijn recht te laten komen, houd je rekening met de volgende aandachtspunten:

Welke voortuin past het beste bij jou?

Naast het bepalen van jouw wensen en het doel van je tuin, is het ook belangrijk om te bedenken welke sfeer jouw tuin mag uitademen. Door onderstaande vragen te beantwoorden, krijg jij een goed beeld van het gevoel dat achter jouw tuin moet zitten.

Stijl - Houd jij van een moderne, romantische of juist klassieke tuin? Welke vorm zie jij het liefst terug, hoekig of juist rond?

Kleuren - Bedenk welke kleuren jij het liefste terugziet in jouw tuin. Ga je voor een moderne combinatie van grijs, hout en groen? Zie jij liever een specifieke kleur uitgelicht in het ontwerp? Of geniet jij juist van een mix van kleuren?

Gevoel - Probeer te omschrijven bij welke tuin jij je het prettigste gaat voelen.

Een oprit? Houd rekening met de breedte en de ondergrond

Voor velen vormt het plaatsen van een oprit in de voortuin een prettige uitkomst voor het dichtbij parkeren. Om zonder problemen in- en uit te kunnen stappen dien je in de ontwerpfase rekening te houden met een minimale breedte van 2,5 meter. Het gedeelte waar je enkel in- en uitrijdt mag iets minder breed zijn. Houd in het ontwerp rekening met het type tegel of ander verhard materiaal waarbij je voorkeur ligt. Zorg ongeacht het materiaal voor een stevige ondergrond en voorkom dat de oprit na verloop van tijd verzakt.

Een oprit en het hebben van een groene tuin gaan prima samen, mits er ruimte genoeg is. Kies bijvoorbeeld voor beplanting op de erfgrens om voor afwisseling te zorgen.

Ga creatief om met zichtlijnen voor een mooie voortuin

Natuurlijk heb je graag dat jouw tuin vanaf de straatkant een fraai plaatje vormt. Zelf, vanuit binnen, over een fijn uitzicht beschikken is minstens zo belangrijk. Waar kijk je graag tegenaan en welk uitzicht ontwijk je liever?

Trek in het voortuin ontwerp denkbeeldige lijnen vanuit alle ramen en deuren, krijg een indruk van de zichtlijnen en speel hier vervolgens creatief op in.

Ruim plaats in voor bloemen en planten

Jouw tuin van de nodige sfeer en kleur voorzien? Maak in het voortuin ontwerp dan via een of meerdere borders ruimte voor het plaatsen van verschillende bloemen en planten. Om iedere plant, boom en struik volledig tot zijn recht te laten komen, wordt er binnen het beplantingsplan o.a. rekening gehouden met de grondsoort en de mate van zonlicht.

Bepaal binnen dit plan de sfeer waar jij aan denkt en de mate van onderhoud. Denk hierbij onder andere aan de volgende kenmerken: weelderig, strak, sober, veel bloei, veel groen, mate van onderhoud, welke kleuren, gebruik je vaste planten of eenjarigen?

Verlichting voor je voortuin

Met het plaatsen van verlichting kun je een tweetal doelen nastreven. Het creëren van sfeer en/of het dienen van een functie, zoals het verlichten van het wandelpad. Voor het creëren van sfeer plaats je één of meerdere spotjes om de bijzondere elementen in jouw tuin in het donker op een fraaie wijze uit te lichten.

Regelgeving rondom grensafscheidingen

Wanneer je via afscheidingen op de erfgrens de nodige privacy wenst te creëren in je voortuin, dien je in de ontwerpfase rekening te houden met de nodige regelgeving op dit gebied. Zo schrijft deze voor dat een muur, schutting- of hekwerk maximaal 2 meter hoog mag zijn wanneer de tuin aan een andere tuin grenst.

Aan de voor- en zijkanten die grenzen aan de openbare weg is een maximale hoogte van 1 meter toegestaan. Aangezien de regels per gemeente kunnen verschillen is het verstandig vooraf navraag te doen.

Houd in het ontwerp rekening met de stand van de zon

Het is raadzaam om tijdens de ontwerpfase van jouw voortuin rekening te houden met de stand van de zon. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de zon in de zomer niet de gehele middag op het raam staat, door bijvoorbeeld een boom te planten. Dit zorgt ervoor dat het minder warm is in huis.

Zuiden - Over de hele dag gemeten de meeste zonuren. Door hoge bomen of struiken creëer je slimme schaduwplekken.

Oosten - Vanuit een tuin op het oosten zie je de zon in de morgen opkomen. Naarmate de dag vordert ontstaat er steeds meer schaduw. De zon is het langst zichtbaar aan de voorzijde van de voortuin.

Noorden - De zon zal zich beperkt laten zien wanneer je over een tuin op het noorden beschikt.

Westen - Met een tuin op het westen hoef je pas in de loop van de ochtend op enige zonnestralen te rekenen. Zeker in de zomermaanden laat hij zich hier langdurig zien en kan het creëren van schaduwplekken verstandig zijn. Houd je in deze maanden graag de zon buitenshuis? Schenk in het ontwerp dan aandacht aan het plaatsen van bomen of een heg voor de ramen om te voorkomen dat de temperaturen binnen fors stijgen.

Voortuininspiratie

Voorbeelden en mogelijkheden

Zoveel wensen, zoveel mogelijkheden. Afhankelijk van jouw voorkeuren en de beschikbare ruimte valt een voortuin op vele verschillende manieren vorm te geven. Met de onderstaande voorbeelden voorzien we je graag van de nodige tuininspiratie:

Je voortuin laten ontwerpen

Vind de hovenier die bij jou past en ervaar hoe jouw wensen en alle mogelijkheden samenkomen en leiden tot de tuin van jouw dromen.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.