Tuintips voor de maand: Oktober

In oktober valt er genoeg te doen in de tuin. Het is vanouds de plantmaand voor alle soorten tuinplanten. Daarnaast is het vooral genieten van de tuin. Genieten van sfeervolle, mistige tinten en fraaie herfstkleuren.

Tuintips voor de maand: Oktober

In oktober valt er genoeg te doen in de tuin. Het is vanouds de plantmaand voor alle soorten tuinplanten. Daarnaast is het vooral genieten van de tuin. Genieten van sfeervolle, mistige tinten en fraaie herfstkleuren.

Planten en bloembollen

Voor het aanplanten & poten hebben wij binnen deze maand de volgende tips:

  • Aanplanten & poten

    Plant nu heesters en vaste planten. De grond is nog “warm” van de zomer waardoor de planten volop nieuwe wortels maken. Dit geeft een goede start in het voorjaar.

    Oktober is ook de ideale maand om bloembollen te poten. Poot verschillende voorjaarsbloeiers, zodat je in het voorjaar iedere maand van iets nieuws kunt genieten.

Het gazon

Heb je een gazon? Bekijk dan de onderstaande tips omtrent voeding en onderhoud:

  • Voeding

    Geef het gras een speciale najaarbemesting. De wortels zullen zich extra ontwikkelen waardoor het gazon sterker de winter in gaat. Tevens zorgt een najaarsmest voor een betere weerstand tegen ziektes en schimmels.

  • Onderhoud

    Laat het gras wat langer wanneer je het maait. Ongeveer 5 centimeter is een prima lengte. De resistentie van het gras wordt hiermee bevorderd.

De vijver

Heb je een vijver in je tuin? Dan hebben we in oktober de volgende tips voor je:

  • Onderhoud

    Check regelmatig of de waterfilter het nog goed doet. Deze is belangrijk voor al het leven in de vijver.

    Gebruik ook eens een vijverstofzuiger. Dit handige apparaat maakt de bodem van je vijver schoon terwijl je de vissen gewoon in het water kunt laten.

Algemene tips

De algemene onderhoudstips voor de maand oktober:

  • Potten & kuipen

    Zet niet-vorstbestendige potten in een vorstvrije ruimte. Zo voorkom je kapotvriezen. Maak de overige potten en kuipen schoon en zet ze op hun kop.

  • Tuinslang & buitenkraan

    Laat de tuinslang leeglopen en berg hem het liefst in een vorstvrije ruimte op. Zo wordt kapotvriezen voorkomen. Sluit ook alvast de buitenkraan af.

  • Het blad gaat weer vallen

    Laat het niet te lang op het gras liggen (ook niet op winterheide), anders kan dat verstikken. Haal het regelmatig met een bladhark of bladblazer weg.

    Je kunt het op de open grond tussen heesters deponeren of er compost van maken dat je volgend jaar weer bij jouw planten kunt toepassen. Het helpt om het humusgehalte van jouw grond te verbeteren.

Tuinonderhoud uitbesteden

Geniet jij graag in je tuin, maar kun je hulp gebruiken bij het onderhoud? Neem contact met ons op om te kijken waar we je bij kunnen ondersteunen. Een goed plan, waarbij je zelf ook meehelpt of totale ontzorging.

Net wat het beste bij jou past.

Laat een reactie achter