Tuintips voor de maand: November
De herfst is nu echt in volle kracht. Let vooral op de bladeren die vallen en of deze andere planten in de weg zitten. Wil je meer kleur in je tuin? Dat kan!
Maai het gras voor de winter niet te kort. Loop zo min mogelijk over een bevroren gazon. Bevroren gras kan gaan ‘breken’, wat in het seizoen erna bruine plekken kan geven.
Tuintips voor de maand: November
De herfst is nu echt in volle kracht. Let vooral op de bladeren die vallen en of deze andere planten in de weg zitten. Wil je meer kleur in je tuin? Dat kan!
Maai het gras voor de winter niet te kort. Loop zo min mogelijk over een bevroren gazon. Bevroren gras kan gaan ‘breken’, wat in het seizoen erna bruine plekken kan geven.
Bomen en planten
Voor de verzorging, het verplanten en het snoeien van een aantal bomen en planten hebben wij binnen deze maand de volgende tips:
-
Aanplanten & verplanten
Wanneer het niet vriest, kun je heesters en vaste planten nog (ver)planten.
November is ook de ideale maand om nieuwe bomen, heesters en hagen aan te planten. Ook planten met zogenaamde losse wortels, zonder grondkluit of pot, kunnen aangeplant worden. Zet nieuwe bomen vast met een boompaal om loswaaien te voorkomen.
Heb je jouw voorjaarsbollen nog niet geplant; het kan nu nog, mits het niet vriest.
Dek je pas geplante heesters, rozen en andere planten af met een laag bladeren, verteerde stalmest of ander organisch materiaal. Dit voorkomt uitdroging van de grond, geeft bescherming tegen bevriezen en verbetert de groei. Geef de nieuwe aanplant extra water.
Wil je niet-vorstgevoelige bladverliezende struiken en klimplanten verplanten, doe dit dan na de eerste dagen met nachtvorst. Geef ook deze voldoende water.
-
Vaste planten
Het is beter om vaste planten niet tot de grond terug te knippen. Je maakt de planten kwetsbaar en ze kunnen mogelijk kapot vriezen. Het is beter om alleen de lange stengels wat in te korten.
Veel vaste planten hebben echter ook nog een mooi winterbeeld. Uitgebloeide bloemhoofdjes met een beetje rijp zien er betoverend uit.
-
Snoeien
Sommige bomen kun je niet het hele jaar door snoeien. Er is een kans op bloeden. In de winter komt de sapstroom van deze planten al op gang en kan via verse snoeiwonden helemaal 'leeglopen'. Veel planten overleven dit niet.
Denk hierbij aan de Esdoorn, Berk, Haagbeuk en Vleugelnoot, maar ook aan de druif. Snoei op tijd en werk de plant/boom weer bij wanneer deze volledig in blad staat.
Het gazon
Heb je een gazon? Bekijk dan de onderstaande tips omtrent het onderhoud:
-
Onderhoud
Er is weinig aan het gazon te doen in november. Als het echt kouder wordt, stop dan met maaien.
Haal regelmatig het afgevallen blad van het gazon. Doe dit niet wanneer het gevroren heeft dan is het gras namelijk kwetsbaar. Je kunt er dan beter niet overheen lopen.
Algemene tips
De algemene onderhoudstips voor de maand november:
-
Gevallen bladeren
Verwijder gevallen bladeren van je gazon en gebruik ze om vaste planten af te dekken. Zo bescherm je ze beter tegen de vorst.
-
Winterbarbecue
Voor de barbecueliefhebbers is dit een prima maand om een plek te maken in de tuin waar je kunt winterbarbecueën. Maak een beschutte plek waar je de barbecue kunt neerzetten. Combineer dit met een vuurkorf waar de eters omheen kunnen zitten en je maakt er een geweldige buitenbeleving van.
-
Dakgoten schoonmaken
Bladeren komen in de dakgoten terecht, tijd om ze schoon te maken, zodat ze niet overstromen. Overstromende dakgoten kunnen leiden tot lekkage en flinke schade veroorzaken.
-
Sproeisysteem
Koppel het automatische sproeisysteem af en blaas de ondergrondse leidingen leeg. Laat dit uitvoeren door je hovenier. Hij heeft hier het juiste gereedschap voor.
Laat dit op tijd uitvoeren om het bevriezen van je kostbare sproeisysteem te voorkomen.
Tuinonderhoud uitbesteden
Geniet jij graag in je tuin, maar kun je hulp gebruiken bij het onderhoud? Neem contact met ons op om te kijken waar we je bij kunnen ondersteunen. Een goed plan, waarbij je zelf ook meehelpt of totale ontzorging.
Net wat het beste bij jou past.