Het juiste plan voor jouw tuin: 5 tips voor een goed tuinontwerp

Het aanleggen van een tuin begint op papier. Een goed uitgewerkt plan is de basis van jouw tuin en daarom is het belangrijk daar tijd en moeite in te (laten) steken. In deze blog vind je een complete uitleg over hoe je het perfecte tuinontwerp maakt.

Gebruik deze blog als handleiding voor jouw tuinplan en je geniet binnen de kortste keren van jouw droomtuin.

Heb je hulp nodig om een tuinplan te maken? Besteed je tuinontwerp uit aan de hoveniers van Dutch Quality Gardens en ervaar onze creativiteit met een tuinontwerp op maat.

Het juiste plan voor jouw tuin: 5 tips voor een goed tuinontwerp

Het aanleggen van een tuin begint op papier. Een goed uitgewerkt plan is de basis van jouw tuin en daarom is het belangrijk daar tijd en moeite in te (laten) steken. In deze blog vind je een complete uitleg over hoe je het perfecte tuinontwerp maakt.

Gebruik deze blog als handleiding voor jouw tuinplan en je geniet binnen de kortste keren van jouw droomtuin.

Heb je hulp nodig om een tuinplan te maken? Besteed je tuinontwerp uit aan de hoveniers van Dutch Quality Gardens en ervaar onze creativiteit met een tuinontwerp op maat.

Structuur in je tuinplan

Structureel te werk gaan is het begin van dit proces. Een tuin richt je niet zomaar in, het kost tijd en moeite om tot jouw perfecte tuinontwerp te komen. Dit klinkt omvangrijk, maar in de praktijk valt dat mee wanneer je het op de juiste manier aanpakt. Verderop in deze blog lees je waarom dat zo is.

Om een tuinplan te realiseren heb je een goede planning nodig. Zorg voor een goede planning en volg deze 5 stappen:

1 | Analyseer je tuin

Kijk goed naar de bodemstructuur, de dichtheid van de bodem, de afwatering van je tuin, de ligging (noorden, zuiden etc.) en andere omstandigheden die belangrijk zijn. Onderzoek in ieder geval:

  • Bodem
  • Ligging
  • Omgeving
  • Privacy

De bodemstructuur bepaalt welke planten wel of niet aarden in je tuin. Houd je hier geen rekening mee, dan heb je kans dat je volgend jaar alles er weer uit kunt halen en nieuwe planten moet aanschaffen. De structuur is wel aan te passen in sommige gevallen, maar doe daar uitgebreid onderzoek naar en ga niet op de bonnefooi met aarde strooien.

Pas je plan aan op de ligging. Ligt je tuin op het noorden, dan heb je een andere zon verdeling dan wanneer je tuin op het zuiden ligt. Dit werkt door in je beplantingsplan, je boomkeuze, de plek waar je je terras plaatst, noem maar op.

Let op of er hoge gebouwen of bomen staan die schaduw over jouw tuin werpen. Deze zijn niet te verwijderen, pas je ontwerp daar op aan. Is er voldoende privacy in jouw tuin? Hoe groot is jouw wens in privacy?

2 | Wat zijn je wensen?

Je tuin wordt geen droomtuin als er niet aan jouw wensen wordt voldaan. Om dit voor jezelf in kaart te brengen, pak je pen en papier en schrijf je zonder te veel twijfels alles op dat je zou willen.

Houd bij het noteren van je wensen rekening met de toekomst. Is er een kind op komst of heb je een kleine rondlopen? Bedenk dan of je echt die 5 meter brede vijver wilt. Welke wensen je ook hebt, houd rekening met het tuinonderhoud.

Extra tip: schrijf in 10 minuten alles op dat in je opkomt. Doe dit de volgende dag nog eens. Er zit altijd een aspect tussen waaraan je de eerste keer niet gedacht hebt. Zo kom je uiteindelijk tot een totaal wensenlijstje voor het tuinplan van jouw droomtuin. Voordat je die droomtuin realiseert, is er nog genoeg werk aan de winkel. Een grondplan bijvoorbeeld.

3 | Deel je tuin in en teken je tuin

In stap 3 heb je de informatie van stap 1 en 2 nodig. Je maakt nu een grondplan, dat nog niet compleet wordt ingevuld met bloemen en planten.

Je weet waar de schaduwplekken zijn, waardoor je kunt bepalen waar je terras komt en waar je lekker vrij zit. Bekijk waar en tot welk punt je borders wilt maken, waar die mooie overkapping komt, of je schuur makkelijk bereikbaar is. Wil je een afgesloten tuin, of wil je juist de omgeving meenemen in jouw tuinbeleving? Zorg voor de juiste verhouding tussen groen en verharding; bestraat bij voorkeur niet meer dan 1/3 van de tuin. Wissel lage beplanting of elementen af met hogere om de juiste spanning in de tuin te krijgen en bedenk hoeveel onderhoud jouw tuin mag geven. Allemaal punten waarmee je rekening dient te houden, zo dat de droomtuin echt bij jou past.

Voor dit plan geldt, net als bij je wensenlijst, maak hem meerdere keren. Je zult zien dat je eerste versie waarschijnlijk flink afwijkt van de laatste. Zo kom je tot een eindontwerp waarmee je verder kunt.

Om inspiratie op te doen raadpleeg je niet alleen je hovenier, maar bijvoorbeeld Tv-programma’s of vakbladen. Loop een rondje door de buurt, grote kans dat je bruikbare tuininspiratie opdoet.

Houd vast aan je eigen smaak en modelleer je tuin aan de hand van wat past bij je huis. Heb je een modern huis, dan is een klassieke tuin misschien iets te contrasterend. Heb je een klassiek huis, dan is een strakke en moderne tuin juist weer te verschillend.

4 | Je tuinplan concreet maken

Je gaat nu concretiseren. Maak keuzes met betrekking tot planten en bestrating. Loop niet te hard van stapel door direct je dichtstbijzijnde tuincentrum leeg te kopen. Je concretiseert op papier. Schetsen worden definitiever, keuzes worden bepalender.

Je keuzes moeten nu een duidelijke onderbouwing hebben. Wil je grijze tegels van 60 bij 60 centimeter? Waarom wil je per se grijze tegels? Past dit bij het pad met klinkers dat je speels door je tuin wilt laten lopen? En waarom in die afmeting van 60 bij 60? Past dit bij je tuin als deze smal en lang is of zijn dit tegels die beter bij breed en kort passen?

Op deze manier beredeneer je alles, van tegels tot planten en van terras tot overkapping. Door jezelf af te vragen waarom je iets wilt en of het past bij de rest, kom je ongetwijfeld een idee tegen dat toch niet zo’n goed plan is. Dit is een manier om nieuwe ideeën te laten ontstaan, die je daarna weer concretiseert.

Houd hierin rekening met je lichtplan. Waar komen de kabels te liggen? Waar hang je spots? Komt er onder die schitterende bloesemboom een ingegraven spot of misschien wel twee? Werk je lichtplan op dezelfde manier uit en bekijk of dit matcht met je tuinplan.

5 | Plan je werkzaamheden

Plan secuur wanneer je welke werkzaamheden aanpakt. Begin met het grondwerk en alles wat onder de grond moet gebeuren zoals kabels en leidingen. Bouw vervolgens in een logische volgorde naar het eindresultaat. Maak bijvoorbeeld eerst de vijver of een overkapping en ga daarna met de tegels aan de slag. Om je tuin in een week compleet om te gooien, is meestal onmogelijk. Het is een project dat over een periode moet worden uitgesmeerd. Gun jezelf de tijd.

Het tuinontwerp maken dat bij jou en jouw tuin past?
Wij denken graag met je mee

Tuinplannen maken: 6 bonustips

Zoals beloofd verklappen we je een aantal tips die je helpen om fouten te voorkomen. Neem deze informatie mee in je ontwerptraject en je bespaart jezelf bij voorbaat een heleboel tijd en geld.

Bomen in je tuin

Een klein, lief boompje kan over 15 jaar een kolos zijn die je complete tuin overschaduwt. Houd rekening met de keuze voor boomsoorten en schakel hulp in als je kennis niet toereikend is.

Plaats een buitenkraan

Heb je nog geen buitenkraan, plaats deze dan wanneer je je tuin aanlegt. Kijk of je wellicht meerdere waterstopcontacten door je hele tuin wilt waarmee besproeiing makkelijker wordt.

Beperk het aantal planten

De gouden regel is 80% basisplanten, 20% accenten. De accenten leg je met bloeiers en verwisselbare planten. Hiermee beperk je de tijd die je kwijt bent aan onderhoud en bewaar je het evenwicht en de rust in een tuin.

Koop tegels / verharding van een goede kwaliteit

Een terras is een eyecatcher. Kies tegels die bij jou passen en die je mooi vindt. Let op of ze antislip hebben; je wilt niet uitglijden wanneer er drie druppels regen zijn gevallen. De dikte van de verharding moet passen bij het gebruik; een oprit vergt een steviger tegel dan een spannend paadje door de tuin. Een goede tuintegel is minstens 5 centimeter dik. Een plant kun je later eenvoudig vervangen; verharding niet zo makkelijk.

Biodiversiteit in de beplanting

Samen zorgen we voor een beter milieu. Help hieraan mee door voor biodiversiteit te gaan en dit in de plantenkeuze te verwerken. Verdiep je in de voordelen die bepaalde planten voor dieren hebben en combineer hiermee het aangename met het diervriendelijke, zodat je een verschil maakt voor bijvoorbeeld bijen en vogels.

Waterafvoer

Tref de juiste maatregelen om verdroging van je tuin tegen te gaan en om wateroverlast te voorkomen. Beide situaties vragen om hun eigen oplossingen. Door het regenwater te infiltreren in de bodem zorg je voor een betere vochthuishouding in droge tijden. Een efficiënte waterafvoer kan goed daar mee gecombineerd worden en wateroverlast voorkomen in (te) natte situaties.

Een tuinontwerp laten maken door een professionele hovenier

Kom je er onverhoopt niet uit of laat je het tuinontwerp liever door een professional doen? De hoveniers van Dutch Quality Gardens staan voor je klaar. Vind je dichtstbijzijnde hovenier en maak een afspraak om je plan om te toveren tot jouw droomtuin.

Laat een reactie achter