Kies een heester als boom!

Een boom die opvalt, die op zichzelf staat en er uitspringt vergeleken met de andere planten. Er zijn zeker wel bomen voor een kleine tuin, maar dat zijn er niet heel veel en vaak niet makkelijk verkrijgbaar. Helaas worden er nog altijd bomen gekozen die qua omvang op termijn niet passen in de te kleine tuin. Met heesters (opgroeiende struiken) gaat het vaak al niet anders. Ze worden geplant zonder zich te beseffen hoe groot ze na een jaar of 5 tot 10 zijn. Het is natuurlijk allemaal afhankelijk van de daadwerkelijke ruimte, maar de meeste tuiniers denken altijd meer plek te hebben dan er werkelijk is.

De laatste tijd adviseren we tuinbezitters dan ook steeds vaker om als ze een ‘opvaller’ (solitair) in hun tuin willen, om een heester te laten doorgroeien als een boom. Gewoon de stammen van zo’n struik van onderaf kaal knippen, zodat het ook echt op een meerstammige boom lijkt. Niet elke heester leent zich er voor om tot boom te worden omgevormd, maar heel veel ook wel. De Japanse Esdoorns bijvoorbeeld, maar ook een aantal Magnolia’s en Hazelaars komen in aanmerking.

Belangrijk om te weten is misschien nog hoeveel bomen of meerstammige heesters er passen in een tuin!? Een echte norm is moeilijk te geven omdat die natuurlijk afhangt van de grootte van de boom of struik. Een beetje solitair in een gemiddelde achtertuin heeft al snel 15 tot 20 m² voor zichzelf nodig. Uiteraard is op die ruimte ook plek voor onderbeplanting. Of het moet zijn dat je de boom of meerstammige struik wilt benutten als verblijfsruimte. Dan wordt het een terras waarop het een feestje is om op een zomerse dag in de schaduw te gaan zitten.

kies_een_heester_als_boom

Laat een reactie achter