Kruidentuin: de 6 meest gebruikte meerjarige kruiden

Meerjarige kruiden zijn gemakkelijk te kweken. Ze hebben weinig verzorging nodig en kunnen worden gekweekt in borders, groentetuin, maar ook in bakken op een terras of balkon.

Kruidentuin: de 6 meest gebruikte meerjarige kruiden

Meerjarige kruiden zijn gemakkelijk te kweken. Ze hebben weinig verzorging nodig en kunnen worden gekweekt in borders, groentetuin, maar ook in bakken op een terras of balkon.

Hoe kan ik kruiden planten?

Plant kruiden het liefst in de volle zon, hierdoor komen etherische oliën naar de oppervlakte van het blad, waardoor een sterkere smaak ontstaat. Zo zorgt u ervoor dat kruiden de beste smaak hebben. Munt, rozemarijn en bieslook verdragen wat schaduw, maar als ze gekweekt worden in vochtige, koude grond, kunnen ze in de winter last van de schaduw hebben.

Om meerjarige kruiden gezond en productief te houden, moet u ze regelmatig plukken. Alle zes in deze blog genoemde kruiden, hebben ook eetbare bloemen, dus gebruik die ook en geniet ervan in salades, in drankjes of als garnering op uw gerechten. Na de bloei kunt u de kruiden terugsnoeien. Groenblijvende kruiden, zoals de rozemarijn, kunt u ook fors terugsnoeien om te voorkomen dat ze houtachtig worden.

Kruidachtige kruiden, zoals munt, die in de winter afsterven en vervolgens in de lente weer uitlopen, kunnen na de bloei teruggesnoeid worden tot ongeveer 4 cm boven de grond. U krijgt dan een tweede oogst van verse nieuwe bladeren tot aan de eerste nachtvorst in het najaar.

Meerjarige kruiden zijn gemakkelijk te kweken en zullen uw tuin en uw keuken jaar in jaar uit versterken. Ontdek hoe u het beste resultaat kunt behalen uit deze zes meerjarige kruiden.

Top 6 meest gebruikte kruiden

Munt

Munt groeit het best als de plant zich op natuurlijke wijze kan vermeerderen. Munt kan wel uw tuin overwoekeren, als u dit wilt voorkomen kunt u Munt het beste in potten of bakken planten. Het kweken in de volle zon geeft de beste smaak, hoewel Munt ook in halfschaduw zal groeien. Pluk de bladeren voor de bloei of nadat de plant in de zomer is geknipt.

De gemakkelijkste manier om munt te bewaren is om de bladeren in te vriezen, geheel of al fijn gehakt. Als de plant last heeft van Mintroest (kleine, roestige plekken die meestal aan de onderkant van het blad beginnen) dan kunt u de plant het beste fors terugsnoeien en alle snoeiafval afvoeren. De nieuwe bladeren zullen schoon terugkomen. Schimmel wordt voorkomen door de plant op een zonnige, luchtige positie te plaatsen.

Munt is een heerlijk fris en gezond kruid dat we vooral kennen van de verse muntthee en als een verrassende smaakmaker bij warme gerechten, zoals lamsvlees, kip of in stoofgerechten. De olie (menthol) die in de plant aanwezig is, wordt vaak gebruikt in snoepgoed, thee of tandpasta.
Daarnaast kan Munt worden gebruikt bij verschillend lichamelijke klachten zoals maag- en darmproblemen, verkoudheid, stress en hart- en vaatziekten.

Rozemarijn

Groenblijvende rozemarijn kan het hele jaar door worden geoogst. De bloemen zijn ook eetbaar, met een lichte rozemarijnsmaak en is heerlijk in bijvoorbeeld rijstgerechten. Rozemarijn groeit op een warme, zonnige plek, het beste in goed doorlatende grond. Rozemarijn is ook goed te telen in een pot of bloembak. Jaarlijks bemesten met compost vindt deze plant erg fijn.

Rozemarijn wordt vooral geschikt bij vleessoorten met een sterke smaak, zoals wild en rood vlees. Het overleeft een bak- en braadproces uitstekend. Ook kan Rozemarijn gebruikt worden in salades en sauzen.

De plant heeft een aromatische geur en wordt veel gebruikt om badkamerproducten van een geur te voorzien. Twijgjes kunnen tussen het linnengoed worden gelegd. De plant houdt insecten op afstand.
Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Daarom wordt het ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten en lage bloeddruk. Rozemarijn bevordert de spijsvertering en helpt bij chronische galaandoeningen, slechte leverfunctie, hoofdpijn en migraine door lever- en galstoornissen, winderigheid, zwakke maag, maagdarmkrampen en gebrek aan eetlust.

Om de planten productief te houden en te voorkomen dat het houtachtig wordt, moet Rozemarijn na de bloei fors teruggesnoeid worden. Rozemarijnkever kan een probleem zijn – de kever en zijn larven voeden zich van de herfst tot de lente met de bladeren Door een oude krant onder de plant te leggen en aan de plant te schudden vallen de kevers op de krant en kunnen daarna gemakkelijk weggegooid worden.

Salie

De bladeren en bloemen van Salie kunnen het hele jaar door worden gebruikt in bijvoorbeeld salades. Salieblaadjes kunnen lang worden bewaard door ze te conserveren in olie. Plant Salie vooral op een warme, zonnige plaats in goed doorlatende grond. Salie groeit ook goed in een potten die worden bemest met compost.

Vanaf mei, vlak voor de bloei, kunnen er scheuten van de Salie worden geplukt om te drogen. Salie is bekend om zijn geneeskrachtige werking. Het werkt ontsmettend en wordt wel gebruikt tegen ontstekingen van met name de slijmvliezen. Om die reden wordt het wel in tandpasta’s verwerkt. Sterke saliethee wordt gebruikt om te gorgelen en spoelen. Hogere salieconcentraties zijn giftig bij inname.
In de keuken overheerst de smaak van salie makkelijk die van andere kruiden. De smaak van Salie kan worden omschreven als warm, kruidig en een beetje bitter.

Na de zomerbloei kunt u de Salie terugsnoeien om nieuwe bladgroei te realiseren en te voorkomen dat de plant houtachtig wordt. Salie kan gevoelig zijn voor de bladhopper. U kunt er niet veel aan doen, behalve de aangevreten bladeren verwijderen. Als planten in potten aangetast zijn door meeldauw, verplaats ze dan naar een luchtiger situatie en verwijder de beschadigde bladeren.

Tijm

Tijm is groenblijvend en kan het hele jaar door worden gebruikt. Tijm houdt van goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Tijmsoorten houden niet van natte winters of een natte bodem. Zorg voor een goed waterdoorlatende standplaats, dus zorg ervoor dat de bodem voldoende drainage heeft. Ook bij de teelt in potten of plantenbakken kunt u het beste een compost gemengd met grind gebruiken zodat een goed waterdoorlatende voedingsbodem ontstaat.

Tijm kan ’s zomers gemakkelijk worden gedroogd omdat de plant een houtige stengel en kleine blaadjes heeft. Hiervoor kan hij buiten aan de waslijn of in een goed geventileerde kamer worden gehangen. Na het drogen kunnen de blaadjes worden verkruimeld en in gesloten potten worden bewaard. Het zoetige, sterke aroma van Tijm is zeer geschikt voor het kruiden van groente, vis, vlees en sauzen. Tijm is dan ook een belangrijke smaakmaker van de Provençaalse kruidenmix en goed te gebruiken in verschillende oliën en kruidenboter
Na de bloei de planten terugsnoeien om zete helpen de winter te overleven. Tijm lijdt zelden aan plagen, hoewel bladluizen soms voorkomen. Deze kunt u het beste bespuiten met water vermengd met zeepsop.

Bieslook

Snij verse bladeren tijdens het groeiseizoen en strooi de mooie bloemen als garnering over salades. Bieslook heeft een milde uiensmaak. Plant Bieslook in een goed gedraineerde, vruchtbare grond op een zonnige standplaats. Gedurende het groeiseizoen wel goed water blijven geven!

In de volksgeneeskunde wordt het kruid traditioneel gebruikt vanwege de bevorderende werking op eetlust en spijsvertering en vanwege de vocht afdrijvende werking.

Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding vooral de jonge bladen en dunne stengels. Bieslook is goed te bewaren door de gehakte bladeren in ijsblokjesbakken zonder water in te vriezen.

In de herfst kan Bieslook worden bemest met oude verteerde stalmest. Bieslook groeit goed in potten en bakken. Wel is het goed om ze dan elk voorjaar opnieuw op te potten en te voorzien van nieuwe compost.
Uienvlieg, valse meeldauw en roest kunnen voorkomen. Bij milde aanvallen kunt u de planten fors terugsnoeien. In meer ernstige gevallen kunt de planten het beste verwijderen en afvoeren. Bieslook kan het beste niet in de directie omgeving van andere leden van de alliumfamilie worden geplant.
Bieslook kan gemakkelijk worden verjongd door de plant regelmatig af te snijden tot op twee centimeter. De oogst en bloemen kunt u gebruiken of wat teveel is weggeven of op de composthoop deponeren. Als u de afgesneden planten goed water geeft en indien nodig een klein beetje bemest heeft u binnen vier weken weer zachte nieuwe stengels, klaar om af te snijden voor gebruik in de keuken.

Oregano / Marjolein

Qua smaak lijken oregano en marjolein zeer sterk op elkaar, hoewel marjolein iets verfijnder van smaak is. Ze kunnen beiden voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Het grote verschil tussen de twee is dat Marjolein een éénjarige plant is en Oregano een meerjarige plant.

De bladeren van de Oregano kunnen bijna het hele jaar worden geplukt. Oregano komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zee gebied, dus de plant houdt van luchtige grond en een zonnige standplaats. Bij de teelt in potten of plantenbakken kunt u het beste een compost gemengd met grind gebruiken zodat er een goed waterdoorlatende voedingsbodem ontstaat. Oregano wordt voornamelijk gebruikt bij de bereiding van worsten, maar past ook goed bij aardappelgerechten, zuurkool, gehakt, varkensvlees, wild en gevogelte en in tomatensaus.

Oregano is niet gevoelig voor ziekten en plagen, maar afsterven of soms meeldauw kan een probleem zijn als de plant niet op de juiste standplaats wordt aangeplant. Er zijn minder eetbare bladeren als de plant in bloei staat, dus snoei de plant na de bloei terug om nieuwe groei te bevorderen.

Wil jij een andere indeling voor je tuin?
Wij denken graag met je mee

Laat een reactie achter