6 tips en ideeën voor een mooie voortuin

Plus een aantal voortuinen ter inspiratie

Haast niets is zo ontspannend als thuiskomen na een lange, uitputtende werkdag die het maximale van je heeft geëist. Met het openen van de voordeur word je overvallen door het gevoel van thuis en smelt alle opgebouwde stress van de uren ervoor als sneeuw voor de zon. Waarom tot aan de voordeur wachten voor dit uitnodigende gevoel je bekruipt? In dit blog, vol voortuin inspiratie, 6 tips voor het creëren van een mooie, uitnodigende voortuin.

Plaats een uitnodigend zitgedeelte in je voortuin

Een voortuin leent zich uitstekend voor het presenteren van je woning. Via het creëren van een gezellig zitgedeelte geef je een uitnodigend karakter waar iedereen zich welkom voelt. Zeker als er geen achtertuin aanwezig is of de zomerzon nog tot laat in de voortuin te zien is, vormt het plaatsen van een comfortabel zitgedeelte een ideale oplossing.

Ga voor een paar zachte stoelen of een luxe bank vol kussens waar je gasten kunt ontvangen. Samen geniet van een heerlijk drankje of jezelf even gemakkelijk verliezen in een spannend boek. Zorg er in je voortuin altijd voor dat materialen goed vaststaan en geef onrechtmatige eigenaren geen kans om iets mee te nemen.

6 tips voor een mooie voortuin

Maak gebruik van zachte verlichting

Ervoor zorgen dat je tuin er ook in de avonduren mooi bijligt? Het plaatsen van zachte verlichting vormt dé oplossing, al doet deze beslissing zoveel meer dan het verfraaien van je tuin alleen. Zo maakt buitenverlichting een woning minder inbraakgevoelig en verhoogt het de algehele veiligheid wanneer de bewandelbare paden, scherpe randen en eventuele traptreden worden uitgelicht. Binnen een doordacht lichtplan valt een strategische opstelling te bepalen om de mooiste elementen in de voortuin extra in de schijnwerpers te zetten.

Benieuwd wat een nieuw tuinontwerp voor jouw voortuin kan betekenen? Neem contact op en ontdek het nu.

6 tips voor een mooie voortuin

Creëer speelgelegenheid

Ieder kind verdient een kans om veilig en onbezorgd buiten te kunnen spelen. Zijn er (klein)kinderen in het spel en zijn er in de directe omgeving geen tot weinig speelmogelijkheden te vinden? Plaats deze in de voortuin om oneindig veel speelplezier te creëren en direct de mogelijkheid te hebben om alles van dichtbij in de gaten te houden. Een schommel of trampoline tovert je voortuin in no time om tot de meest populaire van de hele wijk waar vele vriendjes en vriendinnetjes de deur figuurlijk plat zullen lopen.

Breng met een vijver je voortuin tot leven

Naast het creëren van een fijn zitgedeelte vormt ook de volgende tip een uitkomst om snel en volledig tot rust te komen. Hoe? Door je voortuin te voorzien van een vijver. De ontspannende werking die water heeft op de mens laat na het plaatsen hiervan niet lang op zich wachten. Kies de gewenste vorm, kleed hem aan met verschillende waterplanten en maak het een thuis voor verschillende vissen om de boel helemaal tot leven te wekken. Zo is er in je voortuin altijd iets te zien.

6 tips voor een mooie voortuin

Speel maximaal met de huidige hoogteverschillen

Van alle functionaliteiten waarin een voortuin kan voorzien, is er eentje die altijd centraal staat: het bereikbaar maken van de voordeur. Loopt je voortuin schuin af en is er zodoende sprake van hoogteverschil richting de entree van je woning? Dit geeft je de ultieme mogelijkheid om te spelen met dieptes. Via het plaatsen van traptreden schep je een uitnodigende setting en accentueer je de omliggende borders, bomen of je vijver.

Ga voor een autovriendelijke voortuin

De tijd dat het ontwerpen van een mooie voortuin en het creëren van parkeergelegenheid op diezelfde plek niet samen gingen, ligt ver achter ons. Vormt het vinden van een parkeergelegenheid voor de deur een dagelijkse strijd? Zeg deze worsteling vaarwel door je voortuin te voorzien van een oprit.

Een breedte van 4 meter is gebruikelijk om aan beide kanten van de auto comfortabel in en uit te kunnen stappen. Maak gebruik van grote tegels of kies voor grind als ondergrond en laat de oprit aan de hand van slimme verlichting en bijpassende beplanting opgaan in het geheel.

6 tips voor een mooie voortuin

Laat een reactie achter