Heb je graag vogels in je tuin? 5 tips voor een vogelvriendelijke tuin

Vogels in je tuin, het ziet er niet alleen leuk uit, het geeft ook gezellige geluiden en het is mooi om de natuur een handje te helpen. Ontdek op deze pagina onze 5 tips om van jouw tuin een vogelparadijs te maken.

Grote kans dat je niet alleen meer vogels in je tuin krijgt, maar ook meer soorten.

Heb je graag vogels in je tuin? 5 tips voor een vogelvriendelijke tuin

Vogels in je tuin, het ziet er niet alleen leuk uit, het geeft ook gezellige geluiden en het is mooi om de natuur een handje te helpen. Ontdek op deze pagina onze 5 tips om van jouw tuin een vogelparadijs te maken.

Grote kans dat je niet alleen meer vogels in je tuin krijgt, maar ook meer soorten.

Tip 1 - De vogels voeren

Er is tegenwoordig een groot aanbod in verschillende soorten vogelvoeding. Potten met speciale pindakaas, voedersilo’s, vetblokken, pindaslingers en meer. Begin eens met het ophangen van een goedgevulde vogelvoedersilo en het plaatsen van een vetblok. Dit voedsel zorgt al voor een grote verscheidenheid aan vogelsoorten in je tuin.

Plaats de voeding op een plek in de tuin waar het niet te druk is en waar vogels goed kunnen schuilen. Een struik, boom of haag in de buurt geeft vogels deze mogelijkheid. Bekijk bij onze tweede tip de plekjes voor vogels graag schuilen en eten.

Tip 2 - Zorg voor meerdere schuilplaatsen

Denk hierbij aan struiken en/of hagen waar vogels zich in kunnen verschuilen. Plekjes in de tuin waar vogels gek op zijn:

  • Bomen - Hoog in de boom kunnen vogels alles in de gaten houden;
  • Struiken - Vinken en heggenmussen scharrelen graag beschut op de grond;
  • Een haag - Een mooie, veilige uitkijkpost, vogels zitten hier dan ook graag in.

De voeding plaatsen bij schuilplaatsen

Voeding in een boom

Hoog in de boom kunnen vogels goed in de gaten houden of de kust veilig is. Ze vliegen waarschijnlijk eerst naar een haag of struik om daarna wat eten te halen.

Voeding in de buurt van struiken

Sommige vogels scharrelen vooral op de grond. Wanneer je voeding in de struik hebt hangen, kunnen deze vogels de gevallen zaden oppikken.

Voeding in de buurt van een haag

Eerst in de boom, dan naar de haag en daarna naar de voeding, dit is de meest gebruikte aanvliegroute voor vogels. De haag vormt een goede uitkijkpost om te zien of de weg naar de voeding helemaal vrij is.

Het is natuurlijk leuk om de vogels te zien vanuit je huis, toch is het niet aan te raden de voeding dichtbij een raam te plaatsen. Dit i.v.m. bewegingen waar de vogels van kunnen schrikken. Plaats de voeding wat verder van het huis, maar wel binnen je zichtveld, want dat is nu eenmaal leuk kijken. Kies voor een rustigere plek met beschutting in de buurt.

Tip 3 - Plaats een of meerdere nestkastjes

Ben je gek op vogels en zou je het leuk vinden om een nestje in je tuin te krijgen? Hang dan een of meerdere nestkastjes op. Zorg hierbij voor een goede aanvliegroute door de kastjes in de buurt van struiken en bomen te plaatsen. Daarna is het afwachten tot vogels jouw kastjes in de gaten krijgen.

Tip 4 - Kies de juiste beplanting

Vogels zijn gek op beschutting en zullen dan ook vooral in tuinen zitten waar dichte bomen en struiken zorgen voor die beschutting en veiligheid.

Varieer in beplanting voor diversiteit in hoogte en verschillende periodes van bloei. Beplanting die in bloei staat zorgt namelijk voor insecten en insecten zorgen weer voor vogels in de tuin.

Een grasveld voor vogels, het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar diverse vogels zijn gek op wormen en zullen dan ook erg blij zijn met een mooi gazon waar ze lekker in kunnen scharrelen. Lage beplanting is hier ook ideaal voor.

Denk aan beplanting met voeding voor vogels

Voer ophangen en neerzetten voor de vogels is natuurlijk mooi. Je kunt vogels echter ook voeren door beplanting neer te zetten waar ze van kunnen eten. Denk hierbij aan beplanting met besjes of fruit.

Tip 5 - Maak een (mini) vijver

Vogels die badderen en drinken, het geeft een leuk gezicht en het is erg belangrijk tijdens een warme zomer of een winter met ijs. Heb je een vijver in de tuin, dan heb je al een mooie plek voor de vogels. Geen vijver, geen nood. Tegenwoordig zijn er veel soorten vogelschalen te koop die je op tafel, in een houder of in de boom kunt plaatsen. Vooral in een warme, droge zomer help je hier de vogel enorm mee.

Vogels In Je Tuin Tips
Vogels In Je Tuin Video
Play Video

Genieten van vogels in de tuin, geniet een beetje met ons mee

Bekijk in deze video wat Van Ginkel Tuinspecialisten doet voor de vogels in hun tuin.

Inhoud van dit bericht

    Diervriendelijke beplanting in je tuin?
    Wij denken met je mee