Tuin inspiratie

Verkoelende weelde te Roermond

Vroeger werd er gezwommen in aangrenzende sloten en vaarten. En hoewel de waterkwaliteit van ons oppervlakte water alsmaar zuiverder wordt is het vrij zwemmen in een geul of beek niet echt verstandig.

Deze tuin is aangelegd door Hoveniersbedrijf Guy Wolfs Eijsden.

Met de hedendaagse zwemvijvers kan dat wel en ook nog eens 100% verantwoord. De technieken van opbouw en zuivering zorgen voor perfect zwemwater in de eigen vijver.

HET VERSCHIL TUSSEN EEN ZWEMVIJVER EN EEN ZWEMBAD
Nog los van de uitstraling en vormgeving is het grote verschil tussen een zwembad en een zwemvijver de manier waarop het water zuiver en schoon gehouden wordt. In een zwembad wordt het water schoongehouden met filters en chemicaliën. Bij een zwemvijver worden ook wel filters ingezet, maar moet de zuiverende werking komen door de beplanting in de vijver. Een uitgekiende samenstelling aan planten zorgt dat alle verontreiniging ‘opgegeten wordt’ en het water helder blijft. Chemicaliën zijn daarbij uit den boze.

Liever een zwemvijver dan een zwembad
Mensen met een hart voor de tuin zullen niet zo snel kiezen voor een traditioneel zwembad. Want hoe mooi afgewerkt en comfortabel dan ook, een zwembad is te allen tijden prominent aanwezig en verstoort de natuurlijke uitstraling van de tuin. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de energiekosten en het gebruik van chemicaliën die bij een zwembad nodig zijn om het water kraakheldere te houden dan wel de temperatuur een jaar rond op comfortabele hoogte te brengen. Eerlijkheidshalve moeten we wel zeggen dat er in een zwemvijver altijd wel een blaadje drijft en misschien zelfs een kikkertje overspringt. Maar misschien is dat ook wel de charme van het zwemmen in de natuur.

Planten zuiveren het water van uw zwemvijver
Een zwemvijver bestaat uit 2 gedeeltes. Het open zwemgedeelte en het ‘dichte’ met planten gevulde helofytenfilter. Hoe groter het zwemgedeelte, des te groter wordt ook het moerasgedeelte met planten (helofytenfilter). Meer water vereist immer ook een grotere reinigingscapaciteit. Een pompje zorgt er voor dat het water voldoende rouleert door het plantenfilter waarbij diverse moerassoorten afvalstoffen uit het water opnemen als voedsel. Het rondpompen van het water heeft een extra positief gevolg voor de watertemperatuur. Zo’n 30% van het totale oppervlak wordt gevormd door het helofyten deel . Het dunne laagje water in dat deel warmt ’s zomers relatief snel op zodat met de circulatie de totale vijver warmer wordt. Echter zijn er ook nog andere mogelijkheden tot zuivering, zo wordt deze zwemvijver gezuiverd door een groot deel met planten, de zgn. regeneratiezone.

Enthousiast?

Enthousiast over deze tuin? Laat je verbazen door de creativiteit van onze hoveniers.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen?