Geniet altijd van je tuin met de juiste tuinverlichting - Tips verlichting en aanleg

De tuin is de laatste jaren meer en meer het verlengstuk geworden van de woonkamer. Met mooie beplanting, een fijn terras en een overkapping hoef je alleen nog maar de deur uit te stappen om direct in een omgeving te zijn waar je heerlijk kunt ontspannen.

Maar wat vaak vergeten wordt is de invloed van licht. Zeker als de dagen korter worden, is de juiste tuinverlichting hét middel om ervoor te zorgen dat je kunt blijven genieten van je tuin. Wil je alles uit je tuin halen? Maak een goed lichtplan!

Geniet altijd van je tuin met de juiste tuinverlichting - Tips verlichting en aanleg

De tuin is de laatste jaren meer en meer het verlengstuk geworden van de woonkamer. Met mooie beplanting, een fijn terras en een overkapping hoef je alleen nog maar de deur uit te stappen om direct in een omgeving te zijn waar je heerlijk kunt ontspannen.

Maar wat vaak vergeten wordt is de invloed van licht. Zeker als de dagen korter worden, is de juiste tuinverlichting hét middel om ervoor te zorgen dat je kunt blijven genieten van je tuin. Wil je alles uit je tuin halen? Maak een goed lichtplan!

Wat wil je verlichten?

In een lichtplan noteer je wat je wilt verlichten en welk type verlichting je daarvoor nodig hebt. Vraag jij je af wat je zou kunnen verlichten? We hebben wat ideeën voor je op een rijtje gezet:

De tuinafscheiding

Een tuinafscheiding bestaat vaak uit schuttingdelen, een stenen muur, een heg of een combinatie hiervan. Door de afscheiding te verlichten, vergroot je het ruimtelijk effect. Terwijl jij lekker warm binnen zit tijdens lange winteravonden, kun je toch genieten van de ruimte rondom je huis.

Voor de tuinafscheiding worden vaak twee typen verlichting aangeraden:

  1. Verlichting van onderaf, met behulp van grondspots. Dit geeft de afscheiding in de avond een apart effect.
  2. Verlichting van boven naar beneden, met behulp van wandlampen. Deze verlichting is heel geschikt als je een bepaald element of bijvoorbeeld een deel van de border wilt uitlichten.

De gevel

Zet je huis in de spotlights en verlicht de gevel met mooie wandlampen of plaats spots onder het overstek van de dakrand.

Wil je mooi combineren met functioneel? Breng verlichting naast je voor- of achterdeur aan. Dit is praktisch als je thuiskomt en de deur van het slot wilt draaien. Ook heeft goede gevelverlichting (eventueel met bewegingssensor) een afschrikkende werking op inbrekers. Zij werken liever op plekken waar ze minder zichtbaar zijn.

Met gevellampen kun je echt uitpakken. Of je nu houdt van modern, klassiek of landelijk: er zijn talloze designs beschikbaar in allerlei kleuren.

Borders

Waarom zou je alleen overdag genieten van die mooie borders? Zodra het donker wordt, kun je een interessant schaduwspel creëren. Er ontstaat een heel nieuwe dimensie waarin jouw favoriete bloemen en planten tot hun recht komen.

Verlicht bijvoorbeeld de border met die wuivende grashalmen, plaats subtiele spots tussen de kleurrijke bodembedekker of zet je favoriete boom in de schijnwerpers. Doe je dit van twee kanten? Dan benadruk je het volume van de boom en lijkt je tuin groter.

Oprit en paden

Maak voor het verlichten van oprit en paden gebruik van strijklicht. Dit zijn armaturen waarbij het licht laag over de grond schijnt. Strijklicht geeft in het donker heel goed aan waar je loopt of waar je met de auto kan manoeuvreren zonder dat je verblind wordt door het licht.

Kunstwerk

Misschien heb je een bijzonder beeld of ornament in je tuin staan, of heb je kunst aan de tuinafscheiding hangen. Geef dit kunstwerk de aandacht die het verdient: met een paar eenvoudige spots bereik je al snel een groots effect.

Buitenverlichting in je overkapping

De overkapping of veranda is in veel tuinen de plek waar het meest wordt geleefd. Veel gezinnen zijn hier te vinden tijdens warme zomerdagen en gezellige barbecuefeestjes.

Verlichting in je overkapping is zowel praktisch als gezellig. Bedenk vooraf waar je behoefte aan hebt en houdt hier rekening mee bij het kiezen van de lampen. Wil je kunnen lezen? Dan is gericht en helder licht belangrijk. Kies bijvoorbeeld een wandlamp. Wil je een sfeervol en knus effect bereiken? Dan wil je liever warm licht dat niet te aanwezig is. Een hanglamp of spots in het plafond zijn heel geschikt.

Natuurlijk kun je ook verschillende soorten verlichting combineren. Zo kun je altijd kiezen waar je op dat moment behoefte aan hebt.

Gekozen wat je wilt verlichten? Denk ook eens aan het volgende

Het systeem, een belangrijke keuze:

Optie 1 - Een verlichtingssysteem op netspanning van 230 volt. Vanwege de veiligheid raden we aan om dit te laten aanleggen door een hovenier of elektricien.

Optie 2 - Een systeem op de lage veiligheidsspanning van 12 volt. Dit systeem is uit te besteden aan een hovenier, daarnaast kunnen handige doe-het-zelvers dit ook zelf aanleggen.

Bij beide opties is het belangrijk om de kabels goed weg te werken. Dit betekent in de praktijk dat ze worden ingegraven. Snoeren van wandlampen kunnen in de muren worden weggewerkt.

Optie 3 - Tuinverlichting die werkt op zonne-energie, zogenaamde solarlampen. Het grootste voordeel is dat deze lampen zonder elektriciteitskabel functioneren. Daarnaast bespaar je op de energiekosten. Een nadeel is dat deze lampen overdag voldoende zonlicht moeten opvangen om te kunnen branden. Op bewolkte, sombere dagen zullen ze minder licht geven. Vaak worden deze lampen als aanvulling gebruikt, maar niet als hoofdverlichting.

Zeker weten welk systeem het beste bij jou past? Laat je adviseren door een vakman. Een hovenier heeft niet alleen inzicht op wat je kunt verlichten, maar ook op welk systeem hier het meest geschikt voor is. Binnen grotere projecten kan een hovenier altijd samenwerken met een verlichtingsspecialist.

Slimme tuinverlichting

Om optimaal te profiteren van de tuinverlichting, is het goed om de verschillende mogelijkheden vooraf te bekijken:

Het gebruiken van een sensor

We noemden al even de buitenverlichting met sensor. Behalve dat het een afschrikkende werking heeft op inbrekers, is dit type verlichting ook praktisch op plekken waar je alleen tijdelijk licht nodig hebt. Bijvoorbeeld bij de poort waar je met je fiets doorheen moet als je thuiskomt. De sensor registreert je beweging en het licht gaat aan. Tegen de tijd dat je door de poort bent, gaat de verlichting weer uit. Zo voorkom je onnodig energieverbruik.

De voordelen van Led-verlichting

Led-tuinverlichting heeft verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel is misschien wel dat dit letterlijk ‘slimme tuinverlichting’ is. Je kunt de lichtkleur en -intensiteit aanpassen aan de activiteit van dat moment. Dit type licht beweegt als het ware mee met jouw lichtbehoefte. Natuurlijk profiteer je ook van de langere levensduur van ledlampen en het lage energieverbruik.

De aanschaf van ledverlichting is een investering die zich vanzelf terugverdient!

Tuinverlichting, ideeën en inspiratie

Meer informatie

Wil je meer informatie over het verlichten van je tuin? Neem contact met ons op en we denken met je mee.

Inhoud van dit bericht

    Tuinverlichting aanbrengen?
    Wij denken met je mee