Een optimaal tuingevoel? Zo maak je jouw tuin gezellig

Een gezellige tuin waar je na een lange werkdag optimaal kunt ontspannen. De meeste mensen tekenen ervoor, maar de realisatie is soms lastig. Want waar moet je beginnen?

Ontdek in dit blogbericht alles over het inrichten en aankleden van je terras, je overkapping, de tuin zelf en je tuinhuis.

Een optimaal tuingevoel? Zo maak je jouw tuin gezellig

Een gezellige tuin waar je na een lange werkdag optimaal kunt ontspannen. De meeste mensen tekenen ervoor, maar de realisatie is soms lastig. Want waar moet je beginnen?

Ontdek in dit blogbericht alles over het inrichten en aankleden van je terras, je overkapping, de tuin zelf en je tuinhuis.

Je tuin gezellig maken, waar let je op?

Je tuin is de plek dicht bij huis waar je heerlijk kunt ontspannen. En doordat de tuin leeft, is er altijd verandering en zul je iedere keer nieuwe verrassingen ontdekken. Hoe maak je de tuin zo gezellig dat het nóg leuker is om buiten te zijn?

Er zijn mogelijkheden te over: maak daarom eerst een goed plan. Bedenk hoe je jouw tuin gebruikt, waar de paden zijn, waar het terras is, hoe de borders er in de verschillende seizoenen bij staan en of er elementen zijn die je extra in het zonnetje wilt zetten of juist wilt verstoppen. Jouw hovenier is prima in staat om al je wensen te vertalen in een tuinontwerp. De basis voor een goede tuinaanleg.

Groen & water in je tuin

Houd er bij het indelen van je tuin rekening mee dat het ideaal is wanneer twee derde van je tuin bestaat uit groen, zoals een gazon of borders. Zorg dat maximaal een derde bestaat uit paden en terrassen.

Daarnaast is het opvangen van regenwater in je tuin heel belangrijk. Hiermee wordt het riool ontlast en het regenwater kan prima gebruikt worden in periodes van droogte.

Gelukkig hoef je niet meer die lelijke regenton te verstoppen in je tuin, tegenwoordig zijn er mooie, ondergrondse, systemen en moderne regentonnen om water op te vangen. Raadpleeg een hovenier voor goed advies.

Je terras inrichten en aankleden

Een ‘verhard’ onderdeel in iedere tuin is het terras. Hier pak je de eerste zonnestralen in het vroege voorjaar, vier je gezellige BBQ feestjes en geniet je van warme zomeravonden.

Denk daarom goed na over al deze verschillende functies als je het terras gaat inrichten. Kijk hoeveel ruimte jouw terras biedt en maak dan je keuze voor het meubilair. Vind jij het fijn om een eettafel met comfortabele stoelen te hebben omdat je vaak buiten eet? Of heb je liever een loungeset waar je urenlang kunt luieren? Misschien heb je plek voor beide?

Een ander belangrijk element dat invloed heeft op de sfeer van je terras, is de zonwering. Kies je voor een zonnescherm, schaduwdoek, parasol of voor een dicht begroeide pergola? Waar je ook voor gaat: de zonwering is een belangrijk sfeerbepalend element!

Heb je meubilair en zonwering uitgekozen? Dan is het tijd voor de aankleding. Een paar ideeën:

  • Heb je een hoekje over? Met een groep potten in verschillende formaten, creëer je algauw een prettig patio effect. Plant ze vol met handige keukenkruiden of kies voor eenjarige zomerbloeiers die het hele jaar kleur aan je terras toevoegen;
  • Kies een vuurschaal die op alle momenten van de dag de show steelt. Er zijn veel mooie exemplaren te vinden, van modern tot landelijk;
  • Plaats buitenkaarsen op een bijzettafel, prik tuinfakkels in de borders rondom het terras en hang lampionnen op.

De overkapping in je tuin inrichten en aankleden

Een gezellige overkapping of veranda is in veel tuinen dé plek om lekker te relaxen. Op warme zomerdagen biedt de overkapping schaduw en als het kouder wordt, zit je er lekker beschut.

Het is de moeite waard om de overkapping in je tuin slim in te richten en gezellig aan te kleden. Je doorloopt hiervoor dezelfde stappen als bij het inrichten van je terras: bedenk hoe je de ruimte het liefst gebruikt en hoeveel ruimte je hebt. Kies vervolgens meubilair dat hier bij past.

Een overkapping of veranda heeft van zichzelf al een bepaalde uitstraling. Bijvoorbeeld modern en strak met gestucte muren, of juist robuust en landelijk met gepotdekselde wanden en ruwhouten balken. Sluit hier met je meubilair op aan. Als finishing touch gebruik je kussens en plaids om deze stijl te versterken of juist een contrasterend statement te maken. Wil je het wat huiselijker maken? De overkapping is een heel geschikte plek om een tuintapijt neer te leggen.

Groene aankleding

Wat veel mensen over het hoofd zien, is de groene aankleding van de veranda. Hier kun je echt het verschil maken! Met slimme beplanting rondom komt je tuin nog dichterbij. Een grote struik of boom vlak naast de overkapping geeft extra beschutting tegen weersinvloeden en zorgt dat je altijd iets te zien hebt: vogels komen vaak gezellig dichtbij!

De palen van je overkapping zijn heel geschikt om planten omhoog te leiden. Denk bijvoorbeeld aan een druif of blauwe regen, die je vervolgens langs de dakrand leidt. Het groen steekt mooi af tegen het hout en garandeert dat je in alle seizoenen iets moois te zien hebt.

Sfeerverlichting

Tot slot nog een laatste tip om je overkapping gezellig in te richten: maak slim gebruik van functionele- en sfeerverlichting. Hiermee zet je de puntjes op de i en kun je ultiem genieten van die lange zomeravonden!

Effectief en gezellig je tuinhuis inrichten en aankleden

Heb je de luxe van een echt tuinhuis in je tuin? Dan wil je die natuurlijk gebruiksvriendelijk inrichten en gezellig aankleden. Bedenk allereerst welke functie het tuinhuis krijgt. Ga je er werken, wil je de ruimte gebruiken als tweede woonkamer of denk je er vaak te gaan eten?

Hoe je het tuinhuis gaat gebruiken, bepaalt voor een belangrijk deel hoe je het gaat inrichten. Niet alleen het meubilair, maar ook de verlichting en eventuele extra voorzieningen pas je hierop aan. Zo kan het handig zijn om extra stopcontacten en een wifipunt te (laten) installeren als de tuinkamer je werkplek wordt. Ook het aanleggen van een kraanaansluiting met spoelbak of het installeren van een compleet keukenblok is het overwegen waard.

Als deze praktische zaken geregeld zijn, kun je het tuinhuis gezellig aankleden. Kaarsen, kussens, plaids en een tuintapijt geven een huiselijk gevoel. Haal buiten naar binnen door gebruik te maken van potten. Lekker opvallend is bijvoorbeeld een sinaasappelboompje of olijfboom in een grote pot op een lichte plek. Of kies voor enkele hangende potten met weelderig groen erin. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Je tuin aankleden, ideeën en inspiratie

Meer informatie

Wil je echt genieten van je tuin? Voldoende groen in je tuin, kleurige bloemen, een mooie overkapping of een fijn terras? Neem contact met ons op en we denken met je mee.

Inhoud van dit bericht

    Op zoek naar het optimale tuingevoel?
    Wij denken met je mee