Natuurlijke tuinen

Natuurlijke tuinen zijn te herkennen aan een grote diversiteit aan beplanting, weinig verharding, het gebruiken van duurzame materialen en de zorg voor dier en natuur.

In dit bericht ontdek je welke beplanting bij een natuurlijke tuin past, de verlichting, inrichting en meer.

Natuurlijk tuinen

Natuurlijke tuinen zijn te herkennen aan een grote diversiteit aan beplanting, weinig verharding, het gebruiken van duurzame materialen en de zorg voor dier en natuur.

In dit bericht ontdek je welke beplanting bij een natuurlijke tuin past, de verlichting, inrichting en meer.

Vormgeving

Bij een natuurlijke tuin is de verharding ondergeschikt aan de beplanting. De nadruk bij deze tuinen ligt op groen, duurzaam en diervriendelijk. De overgangen, van verharding naar groen, zijn binnen dit type tuin minder strak ingekaderd. Organische vormen worden gebruikt in het lijnenspel om de tuin minder statisch aan te laten voelen. De tuin voelt als een stukje natuur dichtbij huis.

Voor de tuinafscheiding wordt veelal gekozen voor gevlochten wilgentenen, betonijzer met klimplanten of voor heidematten.

Bij de natuurlijke tuin worden regelmatig materialen opnieuw gebruikt vanuit een eerdere tuin en vind je insectenvriendelijke en eetbare planten terug.

Beplanting

Heb je een of meerdere bomen met eetbare vruchten of bessen in je tuin, dan zul je regelmatig vogels in je tuin mogen verwelkomen. De bomen bevatten voldoende voeding voor verschillende vogels en kunnen voor jezelf zorgen voor een fijne, natuurlijke schaduw.

Kies binnen je beplantingsplan voor planten die zich goed aanpassen binnen de omgeving van je woning. In Nederland kennen we steeds meer hevige regenval, maar ook lange periodes van droogte en warmte. Welk type plant je ook in je tuin wilt, het is van belang om er goed over na te (laten) denken. Houd rekening met zon en schaduw, maar ook met de grondsoort binnen je tuin.

Tip - Binnen een natuurlijke tuin maak je veel gebruik van diverse soorten beplanting. Om ervoor te zorgen dat je het meeste uit de seizoenen haalt, de verschillende hoogtes en kleuren, maak je vooraf een beplantingsplan. Dit plan is een onmisbare stap wanneer je jouw tuin graag van extra groen of kleur voorziet en belangrijk om het totale plaatje te overzien.

Verharding

Bij natuurlijke tuinen maak je weinig gebruik van verharding. Daarnaast is er een verschil te zien in het type verharding. Grote vlakken natuursteen of beton geven niet de natuurlijke look waar je naar op zoek bent. Kies voor materialen die je organisch vorm kunt geven en die waterdoorlatend zijn. Denk hierbij aan houtsnippers, grind, split of stapstenen tussen bodembedekkers.

Waar je ook over na kunt denken is Olivijn. Dit is een half verhardingsmateriaal dat CO2 uit de lucht onttrekt. Doordat Olivijn CO2 uit de lucht onttrekt heeft het een dubbele functie, jouw tuin wordt er mooier van en het is ook nog eens goed voor het klimaat.

Alle hierboven genoemde materialen zijn in staat om het gevallen regenwater snel in de grond op te nemen.

Zon & schaduw

Doordat een natuurlijke tuin meer groen en minder verharding bevat, zal de temperatuur in de tuin minder snel oplopen in de zomer. Daarnaast zul je minder last hebben van de warmte van de zon wanneer je meerdere schaduwplekken in de tuin hebt. Je kunt schaduwen creëren via bomen en hogere struiken, plaats je deze tactisch dan heb je er al snel profijt van.

Een andere manier om zelf schaduwen te creëren, is het plaatsen van pergola’s van natuurlijke materialen, zoals rondhouten kastanje palen overgroeid met klimplanten.

Kies een passende inrichting bij je natuurlijke tuin

Binnen een natuurlijke tuin kunnen insectenhotels en vogelkastjes eigenlijk niet missen. Bijen zullen graag in je tuin vertoeven en je bloemen komen bestuiven. Daarnaast zal er geen tekort aan vlinders zijn en vogels zullen graag hun nestje bij jou in de tuin komen maken.

Heb je kinderen, dan kan het een goed idee zijn een speelhuisje te creëren van hout, of wellicht een boomhut als je daar de ruimte voor hebt.

Hoe dan ook, in een natuurlijke tuin staat één ding centraal, de natuur. En bij de natuur horen dieren, insecten en planten. Wanneer je je tuin inricht door enkel natuurlijke materialen te gebruiken, zorg je voor een nog meer natuurlijke uitstraling. Ga hier ook verder in wat betreft tuinmeubels en accessoires. Ronde vormen, natuurlijke materialen en kleuren geven je het gewenste, natuurlijke gevoel.

De beste keuzes op het gebied van verlichting

Bedenk vooraf waar je behoefte aan hebt qua verlichting. Wil je enkele borders of eyecatchers verlicht hebben, paden verlichten of misschien zelfs een kunstwerk? Waar je ook de aandacht op wilt hebben in je tuin, om een natuurlijke tuin mooi uitgelicht te hebben, geeft een goed lichtplan het beste resultaat.

Wanneer je kijkt naar duurzaamheid gaat LED verlichting lang mee en verbruikt het weinig. Deze verlichting is er tegenwoordig in verschillende warmtes, zodat je jouw natuurlijke tuin niet in ‘koud’ licht hoeft te zetten.

Natuurlijke tuin, ideeën en inspiratie

Complete tuinen bekijken? Ontdek alle tuin inspiratie voor natuurlijke tuinen.

Inhoud van dit bericht

    Op zoek naar een passend, natuurlijk tuinontwerp?
    We denken graag met je mee