Eten uit je tuin? Je eigen kruiden- & moestuin

Of je nu wel of geen groene vingers hebt, het is voor iedereen mogelijk om te genieten van groenten en kruiden uit je eigen moestuin. Als je slim kiest en klein begint, eet je voordat je het weet meerdere keren per week een maaltijd met ingrediënten uit eigen tuin.

Ontdek onze tips en ga direct aan de slag.

Eten uit je tuin? Je eigen kruiden- & moestuin

Of je nu wel of geen groene vingers hebt, het is voor iedereen mogelijk om te genieten van groenten en kruiden uit je eigen moestuin. Als je slim kiest en klein begint, eet je voordat je het weet meerdere keren per week een maaltijd met ingrediënten uit eigen tuin.

Ontdek onze tips en ga direct aan de slag.

Beginnen met een moestuin, wat moet je weten?

Het plezier van moestuinieren bestaat voor een groot deel uit de voldoening die je voelt wanneer je naar buiten loopt en je eigen maaltijd bij elkaar oogst. Verser kan het niet, maar waar moet je beginnen?

Allereerst kies je een geschikte plek. Een belangrijke voorwaarde voor succes is voldoende zonlicht. In een moestuin werk je voornamelijk met eenjarige planten. In veel gevallen kun je al een paar weken na het zaaien, oogsten. Je kunt je voorstellen dat het de planten veel energie kost om in korte tijd zo hard te groeien. Zonlicht geeft die energie en is daarom een belangrijke voorwaarde.

Het tweede waar je op moet letten is de grondsoort. Afhankelijk van waar je in Nederland woont, kun je te maken hebben met kleigrond, zandgrond of löss. Iedere grondsoort heeft zijn eigen kenmerken. Kleigrond is heel compact, terwijl zandgrond vaak verarmd is. In veel tuincentra kun je in het voorjaar je grond laten testen. Afhankelijk van de uitkomsten kun je bepalen hoe je de grond wilt voorbereiden op de moestuin.

Hoe kun je jouw moestuin het beste indelen?

Een traditionele moestuin bestaat uit minimaal zes vakken, gekoppeld aan zes verschillende ‘groentefamilies’. Iedere groentefamilie verhuist elk jaar naar een ander vak. Dit wordt wisselteelt genoemd en is een effectieve methode om ziektes te voorkomen.

Als je de ruimte hebt, doe je er goed aan om te kiezen voor minimaal zes vakken. Houd er rekening mee dat je overal goed bij wilt kunnen. Maak de vakken niet te breed en maak aan weerskanten paden door de grond goed aan te stampen, of stort er houtsnippers.

De vorm en de grootte van de groentebedden hangen af van de ruimte die je hebt. Vind je het lastig? Op internet vind je voorbeelden van allerlei soorten en maten moestuinen. Je kunt hier zo creatief mee omgaan als je zelf wilt. Natuurlijk kun je ook hulp inschakelen en de basis van je moestuin laten aanleggen door een hovenier.

Wil je een makkelijke moestuin? Lees onze tips

Veel mensen maken zich zorgen over de hoeveelheid werk die een moestuin met zich meebrengt. Moestuinieren klinkt ingewikkeld en tijdrovend. Hoe zit dat?

Natuurlijk vraagt een moestuin de nodige aandacht, maar er zijn best wat tips om het makkelijk te houden.

Tip 1 - Begin klein. Als je wilt ervaren hoe het is om een moestuin te hebben, begin dan het eerste jaar met een paar altijd-succes-groenten. Maak een klein stukje tuin vrij en zaai bijvoorbeeld rucola en spinazie. Heb je een zonnig plekje over? Koop een tomatenplant en een courgetteplant: succes verzekerd! Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, kun je overwegen om het grootser aan te pakken.

Tip 2 - Maak gebruik van het principe van ‘de makkelijke moestuin’. In deze moestuinmethode werk je met bakken, die je verdeelt in vakken. De bakken worden gevuld met een speciale moestuinmix, waardoor je zeker weet dat je met goede grond start. De vakverdeling helpt je om in de bak een vorm van wisselteelt toe te passen.

Tip 3 - Zoals gezegd maak je in een moestuin vooral gebruik van eenjarige planten. Dit zijn planten die in korte tijd moeten presteren. Ze hebben dan ook optimale omstandigheden nodig om het goed te doen: voldoende zonlicht, goede grond en genoeg water.

Vaste planten zijn meerjarig en daardoor minder kritisch over de omstandigheden. Vaste planten zijn bijvoorbeeld de meeste vruchtensoorten en veel kruiden, maar ook groentes als asperges en klimspinazie.

Beginnen met een kruidentuin, wat moet je weten?

Heb je weinig ruimte én weinig tijd, maar houd je wel van gezond en vers eten? Denk dan eens aan een kruidentuin. Veel kruiden zijn meerjarig, ze zijn gezond, uiterst smakelijk en de planten doen het goed op allerlei plekken. Je kunt zelfs kruiden kweken als je geen tuin hebt, maar alleen een vensterbank of balkon.

Doordat kruiden heel geschikt zijn om in potten te houden, kun je de ideale omstandigheden creëren: volle zon of halfschaduw is zo geregeld. Munt kun je goed in toom houden in een pot (in de volle grond kan munt flink gaan woekeren).

Kruiden groeien vaak als groenblijvende, volle planten. Bovendien zijn er soorten die heel mooi bloeien en veel bijen trekken. Zet je ze in de volle grond, dan vormen ze een mooie aanvulling op sierplanten die al in de borders staan. Wel kan het handig zijn om er een naambordje bij te zetten, zodat je zeker weet dat je van de juiste plant oogst.

Wat kun je allemaal met een kruidentuin?

Kruiden zijn heel divers en kun je op allerlei manieren toepassen. Waarschijnlijk heb je regelmatig recepten waarin kruiden voorkomen, maar zodra je ze in je eigen tuin hebt, zul je merken dat er meer toepassingen zijn dan je dacht. Een paar voorbeelden:

  • Trek kruidenthee van bijvoorbeeld: munt, tijm, rozemarijn, salie of kamille;
  • Tijm, rozemarijn, peterselie, bieslook, selderij, daslook en lavas zijn goede ingrediënten voor een kruidenbouillon;
  • Maak pesto van basilicum of daslook;
  • Vul een glazen fles met je favoriete kruiden en een goede (olijf)olie en maak je eigen kruidenolie.

Welke kruiden zet je in je kruidentuin?

Bekende en veelgebruikte keukenkruiden die je goed kunt plaatsen zijn: tijm, munt, peterselie (tweejarig), rozemarijn, salie, oregano, bieslook en basilicum (eenjarig). Van deze kruidensoorten zijn bijna altijd meerdere varianten beschikbaar. Het is daarom de moeite waard om je goed te laten voorlichten.

Iets minder bekend, maar zeker de moeite waard: lavas (ook wel maggiplant), daslook, bonenkruid, kleine pimpernel, bernagie (komkommerkruid) en citroenmelisse.

Maar laten we eerlijk zijn. Hoewel bovenstaande lijstjes je een goede start geven, zijn ze verre van compleet. De kruidenwereld is rijk aan variaties en biedt veel verrassingen. Daarom adviseren we je om in deze geurige en smakelijke wereld te duiken en lekker te experimenteren met kruiden.

Meer informatie

Wil jij eten uit je tuin, een deel van je tuin gebruiken als moestuin of je gehele tuin veranderen naar jouw behoefte? Neem contact met ons op en we denken met je mee.

Inhoud van dit bericht

    Op zoek naar het optimale tuingevoel?
    Wij denken met je mee