Binnentuinen

Een binnentuin is net even iets anders dan een tuin die niet volledig ommuurd is. Door in de basis voor de juiste beplanting te kiezen, fijne verlichting en inrichting haal jij het meest uit je binnentuin.

In dit bericht ontdek je welke verharding bij een binnentuin past, de manieren om schaduw te creëren, inspiratie en meer.

Binnentuinen

Een binnentuin is net even iets anders dan een tuin die niet volledig ommuurd is. Door in de basis voor de juiste beplanting te kiezen, fijne verlichting en inrichting haal jij het meest uit je binnentuin.

In dit bericht ontdek je welke verharding bij een binnentuin past, de manieren om schaduw te creëren, inspiratie en meer.

Vormgeving

Met regelmaat horen we dat een binnentuin lastig te onderhouden is. Tot op zekere hoogte klopt dit. Een binnentuin is meestal volledig ommuurd, waardoor het onderhouden van dit type tuin een andere benadering vraagt. Daarnaast is geen enkele binnentuin hetzelfde. Wat in de ene binnentuin heel goed werkt, kan bij een andere tuin compleet verkeerd uitpakken.

Een binnentuin is in veel gevallen volledig omringd door muren, ramen of andere gebouwen. Hierdoor kan er in de tuin een microklimaat ontstaan, waarbij het erg warm kan worden. Soms kan deze warmte zijn ‘weg naar buiten’ niet vinden, waardoor de tuin weinig afkoelt. Kiezen voor de juiste beplanting is bij de binnentuin van groot belang om je tuin er het hele jaar door verzorgd uit te laten zien.

Beplanting

In de basis zijn er twee soorten binnentuinen. Een binnentuin die voornamelijk in de zon ligt en een binnentuin die bijna altijd in de schaduw ligt. Elke soort heeft zijn eigen beplanting nodig.

Heb je vooral zon in je binnentuin, dan is het gemakkelijker om je beplanting gezond te houden wanneer je daar vooraf rekening mee houdt. Je kunt kiezen voor (sub)tropische planten, denk hierbij aan mediterrane planten, palmen of een bananenplant. Vaak zijn deze planten te herkennen aan een zilvergrijs blad. Je kunt ook kiezen voor vetplanten, deze beplanting doet het goed in een warmere omgeving.

Ontvangt jouw binnentuin amper zonlicht? Ga dan niet voor de bovengenoemde beplanting. Het is beter om te kiezen voor planten die het goed doen in de schaduw en op een wat koudere plek. Binnen een schaduwrijke tuin kun je o.a. kiezen voor groene bladplanten, varens en rododendrons.

Kijk je tegen hoge muren aan en wil je daar toch liever meer groen zien? Kies dan voor een of meerdere Leibomen. Deze nemen niet veel ruimte in en zorgen toch voor een fijne, groene look.

Verharding

Vanuit een binnentuin is er vaak een directe doorloop naar binnen gecreëerd. Denk goed na over het type verharding dat je gaat aanbrengen in de tuin. De juiste keuze kan je namelijk veel tijd in schoonmaken en opruimen besparen.

Kies voor paden en terrassen die bestaan uit materialen die zorgen voor een schone ondergrond. Maak bijvoorbeeld gebruik van tegels met een motief of tegels gecombineerd met klinkers. Ontvangt je binnentuin voldoende zonuren? Dan kun je ook nadenken over paden en terrassen van houten vlonders.

Ongeacht welk type verharding je gaat gebruiken, vergeet niet aan de afwatering te denken. Voor de opvang van regenwater kun je o.a. kiezen voor ondergrondse, water absorberende bakken.

Zon & schaduw

Ligt je binnentuin voornamelijk in de zon, dan kan het ontzettend heet worden. Over het algemeen is een parasol hiervoor een snelle oplossing, deze kan echter niet in iedere binnentuin geplaatst worden. Wanneer een parasol niet past in je binnentuin, dan is een schaduwdoek een mooie oplossing. Schaduwdoeken zijn in verschillende maten, vormen en kleuren. Daarnaast kun je ze op diverse manieren bevestigen. Zorg ervoor dat je het schaduwdoek gemakkelijk los kunt maken en op kunt bergen. In de wintermaanden kun je zo juist van het aanwezige zonlicht genieten.

Heb je vooral schaduw in je tuin, dan kun je de tuin het beste vullen met witte tinten. Naast dat de witte tinten een goede combinatie zijn met al het groen, zal het wit ook al het binnenkomende licht reflecteren. Je krijgt er als het ware gratis ‘verlichting’ bij. Gebruik hiervoor schaduw minnende beplanting met witte bloemen, witte meubels of donkere meubels met lichte kussens en accessoires in een lichte kleurstelling.

Je binnentuin inrichten

Wanneer je jouw binnentuin opnieuw in gaat richten, maak dan van tevoren een goed tuinontwerp. Heb je ruimte voor een tafel en een lounge set? Bedenk dan goed waar je deze plaatst. Houd hierbij de stand van de zon in gedachten. Wil jij bijvoorbeeld het liefst in de ochtendzon ontbijten of juist zo lang mogelijk genieten van de zon aan het einde van de dag?

Je tuin aanvullen met kruiden of mooie zomerbloeiers waar je dagelijks van kunt genieten? Door een groep potten van verschillende formaten in een hoek van je binnentuin te plaatsen creëer je een gezellig patio effect.

Heb je weinig plek in je binnentuin? Door creatief met de ruimte om te gaan, kun je soms meer dan je denkt. Onze hoveniers denken graag met je mee bij het realiseren van een fijne, complete tuin die je wensen overtreft.

Verlicht je binnentuin

Je kunt kiezen voor diverse soorten verlichting in je tuin. Bij binnentuinen worden voornamelijk lampen aan de wand gebruikt, waarbij je tegenwoordig voldoende keuze in maten, vormen en stijlen hebt. Je hebt hier geen extra ruimte voor nodig en kunt je binnentuin mooi uitlichten.

Voor extra gezelligheid, warmte en meer lichtpunten kun je wandverlichting aanvullen met lampionnen, kaarsen en eventueel een kachel.

Binnentuin, ideeën en inspiratie

Complete tuinen bekijken? Ontdek alle tuin inspiratie voor binnentuinen.

Inhoud van dit bericht

    Op zoek naar een passend tuinontwerp?
    We denken graag met je mee