Groendak, een natuurlijke, groene daktuin of -bedekking

Daken met beplanting of een complete daktuin, je ziet het steeds meer. Zonder extra ruimte in te nemen, zorgen deze daken voor meer groen en natuur. Zelfs in dichtbebouwde gebieden kunnen we met deze daken zorgen voor fijne vergroening.

De groendaken slaan regenwater op en zorgen voor meer biodiversiteit. Naast goed voor de natuur, hebben deze daken ook voordelen voor jou. Je woning of bijgebouw blijft bijvoorbeeld langer koel, het groendak dempt geluid, is onderhoudsarm en zorgt ervoor dat je dakbedekking langer meegaat.

Ben je bang voor het onderhoud? Dat is niet nodig. Er bestaan groendaken die heel weinig onderhoud vragen.

Op deze pagina vertellen we je alles wat je wilt weten over deze daken. Ontdek of het iets voor jou is.

Groendak, een natuurlijke, groene daktuin of -bedekking

Daken met beplanting of een complete daktuin, je ziet het steeds meer. Zonder extra ruimte in te nemen, zorgen deze daken voor meer groen en natuur. Zelfs in dichtbebouwde gebieden kunnen we met deze daken zorgen voor fijne vergroening.

De groendaken slaan regenwater op en zorgen voor meer biodiversiteit. Naast goed voor de natuur, hebben deze daken ook voordelen voor jou. Je woning of bijgebouw blijft bijvoorbeeld langer koel, het groendak dempt geluid, is onderhoudsarm en zorgt ervoor dat je dakbedekking langer meegaat.

Ben je bang voor het onderhoud? Dat is niet nodig. Er bestaan groendaken die heel weinig onderhoud vragen.

Op deze pagina vertellen we je alles wat je wilt weten over deze daken. Ontdek of het iets voor jou is.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak voorzien van vegetatie. Hierbij kun je denken aan sedum, grassen, kruiden en soms zelfs bomen of struiken. Om ervoor te zorgen dat de wortels niet door je plafond komen, werken we eerst met een deklaag waar deze niet doorheen kunnen.

Niet alleen platte daken kunnen voorzien worden van een groendak, ook schuine daken zijn hier geschikt voor. Of je schuine dak geschikt is voor een groendak hangt samen met de hellingsgraad.

Er bestaan twee soorten groendaken, intensieve en extensieve. Hieronder lichten we de verschillen toe.

Extensief of intensief? Wat zijn de verschillen?

Intensief - Een intensief groendak is een complete tuin waar je gebruik van kunt maken als een ‘normale’ tuin. Beplanting bestaat voornamelijk uit struiken, planten en grassen. Bomen zijn ook een optie. Uiteraard is het belangrijk dat de dakconstructie deze tuin, het gewicht ervan, kan ondersteunen.

Een intensief groendak is alleen geschikt voor platte daken.

Extensief - Een extensief groendak is een dakbedekking van mos, grassen of sedum (vetplantjes) waar je in principe niet op loopt. De beplanting blijft over het algemeen laag. In de meeste gevallen is het dak sterk genoeg voor deze manier van vergroenen.

Een extensief groendak is geschikt voor zowel platte als daken met een helling tot 45 graden.

Een natuurlijk dak onderhouden

Wil jij een intensief groendak dat vergelijkbaar is met een complete tuin? Dan is het onderhoud ook vergelijkbaar. Struiken, bomen en planten vereisen snoeiwerk, voeding, voldoende water en meer. De hoeveelheid van het tuinonderhoud hangt sterk samen met de beplanting die je kiest.

Voor het onderhoud van een extensief groendak kunnen we je specifieke tips geven. Dit groendak is onderhoudsarm, echter kun je de levensduur verlengen door twee keer per jaar een onderhoudsbeurt in te plannen. Voer de werkzaamheden zelf uit of laat ze uitvoeren door een hovenier.

  • Het is verstandig je groendak een keer per jaar te bemesten met een organische meststof die geschikt is voor groendaken;
  • Verwijder het onkruid uit de grindranden. Doe dit een à twee keer per jaar;
  • Maak de hemelafvoer schoon. Doe dit twee keer per jaar.

Is het een tijd (extreem) warm en droog geweest? Dan is het verstandig je groendak te bewateren.

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Naast dat een groendak er erg mooi uitziet, zijn er ook praktische voordelen aan deze dakbedekking:

  • Geluidsisolatie - De vegetatie op het dak zorgt ervoor dat je minder last hebt van geluiden uit de omgeving. Afhankelijk van de dikte kan het dak zorgen voor geluidreductie van 90 decibel naar 10 decibel. Een flink verschil;
  • Warmte-isolatie - Waar bij een normaal, zwart dak de temperatuur boven de 70 graden kan komen, blijft een groendak met 40-45 graden relatief koel. Dit verschil merk je ook binnen, de temperatuur zal zo’n 4 tot 6 graden lager liggen. In de winter zorgt het groendak er juist voor dat de warmte binnen blijft;
  • Levensduur dakbedekking - De dakbedekking onder de vegetatie gaat twee keer zo lang mee. Je beschermt het dak namelijk tegen Uv-straling en andere schade van buitenaf;
  • Regenwater - Een groendak neemt regenwater op en laat het vertraagd vrij. Dit zorgt voor minder druk op de riolering;
  • Zonnepanelen - Heb of wil je zonnepanelen op het dak dat je ook wilt vergroenen? Dat is alleen maar mooi, een groendak zorgt namelijk voor meer rendement uit je zonnepanelen. De panelen werken namelijk het beste bij een lagere temperaturen. Aangezien een zwart dak kan oplopen tot boven de 70 graden en een groendak tot zo’n 40-45 graden, zorg je ervoor dat de zonnepanelen beter hun werk kunnen doen;
  • Goed voor de geest - Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in een groene omgeving wonen geestelijk gezonder zijn. Ze ervaren minder stress en zijn stress die ze wel ervaren sneller kwijt;
  • Verbetering biodiversiteit en leefomgeving - Met een groendak vergroot je de leefomgeving voor vogels, insecten en vlinders. Door steeds (kleine) lappen groen te creëren, is het makkelijker voor insecten en dieren om de niet groene plekken te overbruggen. Daarnaast help je het milieu een handje. Groene daken zorgen namelijk voor schonere lucht door het opvangen van fijnstof.

Wat zijn de nadelen van een groendak?

Na het lezen van de voordelen zou je bijna denken dat er geen nadelen zijn aan een groendak. We hebben toch een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet:

  • Onderhoud - Zoals je eerder hebt kunnen lezen op deze pagina heeft een intensief groendak evenveel onderhoud als een normale tuin. Een extensief groendak heeft ongeveer twee keer per jaar onderhoud nodig. Dit is natuurlijk niet veel, maar meer dan bij andere dakbedekking;
  • Vogels - Vogels die op zoek zijn naar nestmateriaal of iets te eten, zullen je dak extra interessant vinden;
  • Lekkage - Wanneer het dak bedekt is met vegetatie, is een lekkage moeilijker te achterhalen en te repareren;
  • Groendak bij droogte - Is het lang warm en droog? Dan zul je de beplanting water moeten geven. Bekijk van tevoren goed of dit je (gemakkelijk) lukt.

Misvattingen over groene dakbedekking

Groene daken passen alleen bij goed geïsoleerde, groene gebouwen - Het maakt niet uit welk energielabel je huis, kantoor op bijgebouw heeft. Een groendak heeft overal dezelfde voordelen. Isolatie, de afvoer van regenwater, verbetering voor het milieu. Iedereen kan hieraan meewerken.

Een groendak is duur - Je zult eerst moeten investeren, voor je de voordelen kunt ervaren, dat is zeker waar. De voordelen zorgen er echter voor dat je jouw investering terug gaat verdienen.

  • Door het plaatsen van beplanting op je dak, gaat je dakbedekking twee keer zo lang mee, soms zelfs drie keer;
  • In de winter betaal je minder stookkosten door de isolatie van je groendak;
  • In de zomer is je woning geïsoleerd tegen de warmte. De airco’s die niet meer aan te slepen zijn, heb jij niet nodig;
  • Heb je zonnepanelen? Dan heb je hier meer rendement van aangezien de panelen beter werken bij een lagere temperatuur. Een groendak zorgt ervoor dat je dak in de zon zo’n 25 tot 30 graden koeler is dan een kaal, zwart dak.

Een groendak geeft meer kans op lekkages - Dit is juist het tegenovergestelde. Doordat de planten vocht opnemen en goed reguleren, is de kans op een lekkage juist kleiner. Minder overtollig water wordt afgevoerd via de dakgoot en de regenpijp, waardoor deze minder te verduren hebben.

Is mijn dak geschikt?

Er zijn een aantal voorwaarden die je dak wel of niet geschikt maken voor een groendak:

De helling van het dak - Over het algemeen zijn daken met een helling van maximaal 45 graden geschikt voor een groendak. Vanaf 35 graden wordt de vegetatie verankerd om alles op zijn plaats te houden.

Dakconstructie - Is je dak stevig genoeg om een groendak op te plaatsen? Weet je dit niet zeker, laat dan een expert meekijken. Het zou vervelend zijn wanneer achteraf blijkt dat je dak niet voldoende draagkracht heeft. Bij platte daken is het belangrijk om van tevoren de dakbedekking goed te laten controleren op zwakke plekken .

Materialen - Daken van dakleer, mastiek of beton zijn bij uitstek geschikt voor groendaken. Daken van golfplaat, dakpannen, sandwichpanelen en zink zijn helaas niet geschikt.

Inspiratie

Meer informatie

Wil je meer informatie over een groendak, een groendak meenemen in een nieuw tuinontwerp of jouw groendak laten onderhouden? Neem contact met ons op en we denken met je mee.

Inhoud van dit bericht

    Je dak of tuin vergroenen?
    Wij denken met je mee