De “donkere” dagen voor kerst….

De “donkere” dagen voor kerst….

December is de maand van feesten en gezelligheid en dit begint natuurlijk met Sinterklaas. Het feest voor de kleintjes onder ons, maar stiekem ook voor veel volwassenen want wie vindt het nu niet leuk om cadeautjes te krijgen?!

Zodra Sinterklaas weer terug naar Spanje is kunnen we ons opmaken voor de kerst. In huis wordt de sfeer optimaal door het opzetten van een kerstboom en dan liefst met zoveel mogelijk lichtjes en snuisterijen, en word er aandacht geschonken aan een heerlijk kerstdiner, waar we dan met z’n allen van kunnen genieten!

Maar buiten dan?
Ook daar is genoeg sfeer te realiseren, uiteraard ook door gebruik van verlichting en het aankleden van de tuin met kerstspulletjes, een tafel met vogelvoer kort bij het raam of misschien een kerstboom buiten, maar ook zonder dit alles kan een tuin in de winter heel aantrekkelijk zijn!

Denk maar eens aan groenblijvende heesters, verschillende soorten hagen en bomen die de tuin aankleding geven door er gewoon te zijn! Zij vormen de basis van de tuin en zijn er het jaarrond.
Vaste planten, bloeiende heesters, het blad aan de bomen en heesters zorgen weer voor aankleding in de zomermaanden.
Want wat is er mooier dan sneeuw of rijp op de nog aanwezige planten, en wat mij betreft ook de uitgebloeide bloemen van vaste planten, wat een mooi plaatje kan dit wel niet opleveren.
Uiteraard een extra handje hulp voor de vogels geeft ook nóg meer beleving in de tuin, want ze zorgen voor net dat beetje extra leven in een voor de rest stille omgeving.

Hoe dan ook, zelfs van een saaie en kale wintertuin is iets moois te maken, succes daarmee!

Verder wil ik iedereen graag het allerbeste wensen voor een gezond, gelukkig maar ook groen nieuw jaar, en laten we de wintermaanden gebruiken om nieuwe ideeën op te doen voor de tuin.

Nog even en we kunnen weer heerlijk buiten aan de slag!

Margo Bouwens