Bereklauw: Alles over deze bijzondere plant

De bereklauw (Heracleum mantegazzianum) groeit op dit moment weer weelderig. De plant werd in de 19e eeuw vanuit Azië ingevoerd in West-Europa waarna de plant zich explosief vermeerderde.

De enorme plant met witte bloemen ziet er prachtig uit, maar kan erg gevaarlijk zijn als sappen en brandharen van de plant in aanraking komen met de huid kan dit tot ernstige brandwonden leiden bij mensen en dieren.

Bereklauw: Alles over deze bijzondere plant

De bereklauw (Heracleum mantegazzianum) groeit op dit moment weer weelderig. De plant werd in de 19e eeuw vanuit Azië ingevoerd in West-Europa waarna de plant zich explosief vermeerderde. De enorme plant met witte bloemen ziet er prachtig uit, maar kan erg gevaarlijk zijn als sappen en brandharen van de plant in aanraking komen met de huid kan dit tot ernstige brandwonden leiden bij mensen en dieren.

Heb jij last van bereklauw in je tuin? Laat een hovenier je helpen.

Alles over de bereklauw

De reuzen Bereklauw is een prachtige, maar gevaarlijke plant als hij in aanraking komt met de huid. Het sap van de plant kan in combinatie met zon ernstige brandwonden veroorzaken. De huid kan rood worden met plaatselijke zwelling en kleine blaasjes, maar vaak vormen er zich grote blaren die één à twee dagen nodig hebben om tot volle ontwikkeling te komen. De verwondingen kunnen er uitzien als echte brandwonden. Later ontstaat vaak een donkere verkleuring van de huid die maanden kan aanhouden. Als het sap in je ogen terechtkomt, kun je er blind van worden.

Hoe kun je problemen met de Bereklauw voorkomen?

Tijdens het onderhoud van jouw tuin: draag beschermende kleding en een veiligheidsbril.
Niet wandelen of spelen op plaatsen waar de reuzen berenklauw groeit.
Laat kinderen nooit blaaspijpjes of fluitjes maken van de stengels van deze planten.

Wat doe je in geval met huidcontact?

Bij huidcontact moet men de huid direct grondig spoelen met water.
Daarna gedurende minstens een week elke blootstelling aan zonlicht vermijden.
Verschijnen er toch blaren en wonden, ga dan naar de huisarts.

Hulp nodig bij jouw tuin?

Laat een reactie achter